Teksas: Desetoro povređeno u eksploziji u postrojenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2017, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teksas: Desetoro povređeno u eksploziji u postrojenju

Deset osoba lakše je povređeno danas u dve eksplozije, u poplavama pogođenom hemijskom postrojenju kompanije "Arkema" u Krozbiju, kod Hjustona u Teksasu, javlja agencija Rojters.

Kancelarija šerifa okruga Haris je na Tviteru napisala da se zamenik šerifa nagutao dima i iz predostrožnost odveden je u bolnicu se još devet ljudi.

Kompanija "Arkema" je ranije evakuisala preostale radnike u oštećenom postrojenju, a vlasti okruga Haris su prethodno naložile evakuaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svih stanovnika koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja.

U tom postrojenju proizvodi se organski peroksid za industrije gume i plastike, koji je, prema saopštenju kompanije, ekstremno zapaljiv, zbog čega je u saglasnosti sa zvaničnicima, "najbolje rešenje bilo da ga ostavimo da sam izgori".

"Oko dva sata ujutru po lokalnom vremenu, Centar za vanredne situacije okruga Haris nas je obavestio o dve eksplozije i dimu koji dolazi iz hemijskog postrojenja Arkema u Krozbiju, u Teksasu", navodi se u saopštenju te kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Lokalni zvaničnici su u sredu upozorili da bi u tom postrojenju moglo da dođe do eksplozije nakon što je "Arkema" ostala bez struje usled poplava koje je uzrokovao uragan Harvi.

"Arkema" je saopštila da je u utorak evakuisala mali broj preostalih zaposlenih iz postrojenja u Krozbiju, oko 32 kilometra severoistočno od Hjustona, prenosi danas Si-Bi-Es njuz.

Vatrogasna služba okruga Haris naložila je stanovnicima koji žive u prečniku od 2,4 kilometra oko postrojenja da se evakuišu.

Postrojenje je, inače, obustavilo rad od petka u očekivanju pogubne nepogode, koja je donela rekordne padavine i nanela štete ogromnih razmera u jugoistočnom Teksasu.

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija.

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja" postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi.

"Ekson", "Šel" i druge kompanije informisale su regulatore da su se, s povećanjem nivoa vode posle obilnih kiša, iz fabrika i industrijskih postrojenja oslobodile hemikalije.

Stanovnici su se, inače, proteklih dana žalili na "nepodnošljiv smrad" širom Hjustona, a Brajan Paras, aktivista za zaštitu životne sredine koji živi u Hjustonu, rekao je da stanovnici tog grada "imaju glavobolje, boli ih grlo i peku ih oči".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ODJEKNULE DVE EKSPLOZIJE U AMERICI: Crni dim se izdiže iznad poplavljene hemijske fabrike, bilo je samo pitanje trenutka! (VIDEO)

Izvor: Press, 31.Avg.2017

Evakuacija radnika i lokalnih stanovnika je u toku. . Foto: Tanjug. Dve eksplozije su se dogodile u hemijskoj fabrici Arkema u Krozbiju (Teksas), koja je bila pogođena nevremenom, uraganom Harvijem i poplavama koje ovih dana...

Nastavak na Press...

Dve eksplozije u hemijskom postrojenju u Teksasu

Izvor: Radio 021, 31.Avg.2017

Dve eksplozije odjeknule su u hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju u Teksasu...Stručnjaci su ranije upozorili da će se to desiti...Kako je rekao direktor tog postrojenja Ričard Rou, ne postoji način da se spreči eksplozija ili požar zbog velike količine vode...TV stanica "Foks 26" javila...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.