Tekija, novi život godinu dana posle poplava

Izvor: TimockeVesti.net, 07.Nov.2015, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekija, novi život godinu dana posle poplava

Nastavlja se obnova Tekije, koja je prošlog septembra stradala u poplavama. Zahvaljujući donatorima, počeli su radovi na izgradnji sportskih terena, škola ponovo radi, a kuće su popravljene pre zime. Izgradnju novih kuća pomogli su Ambasada Francuske i SPC, a Vlada Srbije je porodicama čije su kuće oštećene, uplatila novac i poklonila belu tehniku.
“Da se ne povrati ono što je bilo, inače dobro je”, kaže Svetozar >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Milovanović iz Tekije.
Milica Soldatović iz Tekije kaže da se živi. “Šta ćemo, idemo napred”, kaže Milica.
Četiri porodice su dobile nove kuće, a većina objekata je popravljena novcem koji je dala država.
Načelnik Opštinske uprave Kladovo Jovan Stingić kaže da je bilo mnogo dobre volje sa svih ključnih mesta u državi. “Kod nas je bilo dosta posla u lokalnoj samoupravi, građani su bili strpljivi i imali su razumevanja, svi možemo da budemo zadovoljni”, ističe Stingić.
Živka Dragutinović iz Tekije kaže da deca nemaju park, kao i da još nema zelenih površina.
Donacijom od sedam miliona dinara, za mesec dana Tekija će dobiti fudbalsko igralište, novi park i dečji kutak.
“Pomoć Tekiji u fudbalskom igralištu doprineće da mladi ovde vode normalan život, da ostanu u svom mestu i da imaju sportske sadržaje kao i deca u gradu”, kaže Milivoje Jovanović iz NVO “Eneka Niš”.
U međuvremenu, donatori su rekonstruisali školu pa pedesetoro đaka više ne putuje u Kladovo.
Marko kaže da mu je nedostajala škola i da sada ne mora da čeka autobus, a priseća se da im je zimi bilo mnogo hladno.
“Sve mi se sviđa u ovoj školi, stvarno sve”, kaže Uroš.
Za godinu dana mnogo toga u Tekiji je urađeno. Šetalište je u poplavama bilo oštećeno, sada je kao novo. Najvažnije je da su zahvaljujući HE “Đerdap” napravljena dva odvodna kanala, pa sada sva kišnica sa okolnih brda odlazi direktno u Dunav.
RTS

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.