Tekija - još traje sanacija štete od poplava

Izvor: RTS, 28.Sep.2017, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekija - još traje sanacija štete od poplava

Tekija je pre tri godine pretrpela velike štete od poplava. U obnovu Tekije uložena su velika sredstva, ali meštani kažu da imaju još problema i da nije sve sanirano.
Septembra 2014. godine Tekiju su zahvatile katastrofalne poplave. Reka blata, posle skoro 300 litara kiše po metru kvadratnom, sručila se sa brda noseći sve pred sobom.

"Voda je bila u podrumu dole i donji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sprat isto, to sam sve sredila, sanirala sve, dali su nam pare", kaže  Živka Strahinjić, iz Tekije.
Penzionerka Milka Stojanović, tvrdi da problema još ima i da nije sve sanirano.
"Imamo problema sa površinskim vodama koje idu odozgo i direktno, pravo na kuću i ovde oko kuće ovaj nasip što su nasuli kamen kad su radili gore, to je sve tako ostalo. Ima dosta ulica, dosta na više mesta gde baš su propale ulice, ali ja mislim i to će doći jednom na red", kaže Milka Stojanović, učiteljica u penziji.
U obnovu Tekije uložena su velika sredstva, kaže predsednik opštine.
"Mi ćemo kao lokalna samouprava deo koji se tiče još nekih infrastrukturnih poslova koji su ostali nezavršeni predvideti budžetom za narednu godinu", kaže Radisav Čučulanović, predsednik opštine Kladovo.
Na mestu, bujicom uništenih kuća, podignute su nove. Oštećene su obnovljene.
"Iznad poslednjih kuća pa ispod Tekije, maltene do Dunava, izgrađen je kanal za odvod viška vode", kaže  Dragica Grekulović, predsednica Saveta Mesne zajednice Tekija.
"Srbijašume treba da radi pošumljavanje da bismo sprečili eroziju zemljišta i dovoz da kažem nove količine zemljišta prema Tekiji", kaže  Radisav Čučulanović, predsednik Opštine Kladovo.
U Tekiji je renovirana i škola. Napravljeno je igralište, uređen fudbalski teren, izgrađena pumpna stanica za snabdevanje vodom. Opština je izdvojila 90 miliona dinara, a pomogli su i mnogi prijatelji i donatori, Tekijanci kažu da to ne zaboravljaju.




Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.