TRGOVIŠTE JEDNO VELIKO GRADILIŠTE, SANIRANI  PUTEVI

Izvor: Kurir, 01.Avg.2010, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRGOVIŠTE JEDNO VELIKO GRADILIŠTE, SANIRANI PUTEVI

TRGOVIŠTE - Dva i po meseca posle katastrofalnih poplava, koje su ovoj ekstremno nerazvijenoj opštini pričinile štetu veću od 200 miliona dinara, u Trgovištu se, zahvaljujući materijalnoj i novčanoj pomoći države, pravnih i fizičkih lica, intenzivno radi na sanaciji šteta.

Predsednik opštine Darko Tomić ističe da je Trgovište trenutno jedno veliko gradilište u kome se radi na sanaciji putne mreže, mostova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << uređenju rečnih korita, vodovodne i kanalizacione mreže, adaptaciji oštećenih objekata i izvođenju drugih radova.

"Do sada smo obavili sanaciju puteva, očistili smo više od 20 kilometara rečnih korita, u potpunosti osposobili vodovodnu i kanalizacionu mrežu, sanirali štete na više objekata, priveli kraju izgradnju brane za zaštitu od novih poplava, nadoknadili štete poljoprivrednicima i napravili dinamiku radova i priliva sredstava na drugim kapitalnim objektima", kaže Tomić.

On ističe da je lokalna vlast, kojoj je na čelu od 8. juna, na žiro računu, od 33, zatekla 24 miliona dinara i desetak miliona u neplaćenim računima, zatim nešto građevinskog materijala, odeće i obuće, što je nedovoljno za saniranje posledica poplava.

"Da bi smo ljudima u lokalnoj zajednici povratili makar deo onoga što je uništila vodena stihija, stručnjaci su izračunali da je Trgovištu u ovom trenutku potrebno najmanje 100 miliona dinara", ističe predsednik opštine.

Na pitanje koji su to kapitalni objekti na čiju se izgradnju čeka, Tomić kaže da je od 13 porušenih, sagrađen samo jedan most, da se sama varoš mora zaštititi utvrdom koja će sprečiti neke nove poplave i da je neophodna izgradnja naselja u selu Suljince, gde je kližište uništilo domove devet porodica, koje su i danas pod vedrim nebom.

"Sredstvima NIP-a krećemo u izgradnju mostova u Trgovištu, Kozjem dolu, Donjem Stajevcu, Šaprancu i Novom selu, kao i u asfaltiranje 1.500 metara puta Novo sela - Barbace i 1.400 metara puta Trgovište - Kozji dol", kaže Tomić.

On ističe da će svi započeti i planirani poslovi, kako-tako, biti završeni, ali da ova sredina ima jedan mnogo veći problem koji se provlači godinama i koji se zove „šta sutra u ovom siromašnom kraju".

"Nema budućnosti za ove ljude, ako se koliko sutra ne privatizuje preduzeće ’Pčinja’, koje će odmah obezbediti 100 novih radnih mesta, ako se u najskorije vreme ne otvori granični prelaz Lesnica na granici sa Makedoniom i ne osposobi za saobraćaj putni pravac Trgovište – Radovnica – Bosilegrad", ističe predsednik opštine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.