Svetska banka: Povećajte izvoz

Izvor: BKTV News, 30.Sep.2014, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska banka: Povećajte izvoz

Srbija mora značajno da poveća izvoz i da pokretanjem tog drugog motora rasta izađe iz krize i dođe do stabilne ekonomije, ocenili su predstavnici Svetske banke

Odbor direktora Svetske banke odlučivaće u petak o odobravanju zajma Srbiji od 300 miliona dolara za obnovu zemlje od poplava, najavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.
Na predstavljanju izveštaja Svetske banke o konkurentnosti Srbije u Beogradu, on je rekao da se kredit za >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << podršku budžetu od 250 miliona dolara i dalje čeka.
Ministar privrede čita izveštaj Svetske banke, a u njemu manje-više poznate preporuke: unapređenje konkurentnosti, jačanje privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta. Kaže se da treba promeniti stanje u javnom sektoru, u kome su, prema izveštaju Svetske banke, plate ponegde mnogo veće nego u privatnom, čak i dvostruko veće.
„Jedan od izazova koji treba da rešavamo u Srbiji su javna preduzeća jer svojom neefikasniošću i tromim radom upravo onemogućavaju razvoj ne samo novih tehnologija i procesa rada nego i postojeće kompanije imajuprobleme sa njima“, kaže ministar privrede Željko Sertić.
U Svetskoj banci podsećaju da su javna preduzeća i državni korisnici zbog nepovučenih kredita svih kreditora za različite projekte prošle godine platili penale od oko tri i po miliona evra.
„Bord direktora Svetske banke razmatraće u petak odobravanje hitnog zajma Srbijii od 300 miliona dolara za obnovu od poplava, za uvoz struje i pomoć poljoprivrednicima koji su najteže pogodjeni i hitne popravke sistema za taštitu od poplava“, kaže Toni Verheijen šef kancelarije Svetske banke u Srbiji
Svetska banka mogla bi i da finansira otpremnine za radnike koji neće zadržati posao tokom privatizacije, ali i da finansira subvencije za investitore.
U prilogu je sažetak izveštaja Svetske banke i preporuke za Srbiju.
Izvor: b92.net
The post Svetska banka: Povećajte izvoz appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.