Sumira se štete od poplava u prokupačkom kraju, porodice izgubile sve za tren oka

Izvor: RTS, 01.Jul.2020, 13:03

Sumira se štete od poplava u prokupačkom kraju, porodice izgubile sve za tren oka

Nedavno izlivanje reke Toplice i njenih pritoka, kao i ispuštanje brane Pridvorica i Bresnica, nanele su veliku štetu prokupačkoj opštini. Poplavljeno je više od 100 kuća i 500 pomoćnih objekata, a mnoge poljoprivredne kulture su skoro stoprocentno stradale. Ukupna šteta od poplava se još uvek sumira, dok se oni koji su bili najugroženiji, polako vraćaju u svoje domove.
Violeti i Dejanu Jovanoviću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz prokupačkog sela Bele Vode, mnogi su zavideli na raju koji su stvorili uz samu reku Toplicu, gde su uzgajali organsko povrće i imali farmu životinja, što im je bio jedini izvor prihoda od koga su školovali troje dece.

U noći kada je Toplica nadošla, sve se pretvorilo u pakao, a njima su ostali samo goli životi.
"Gradili smo, zidali smo, pravili smo, sve smo od nule počeli - zidove, pčelinjak registrovan, životinje, pokućanstvo, sve nam je odnešeno, upropašćeno je domaćinstvo stopostotno", priča Violeta Jovanović iz sela Bele vode kod Prokuplja.
Njen suprug Dejan dodaje da su pčele mnogo stradale.
"To naša deca gaje i rade. Jedno dete je počelo sa osam godina, jedno sa deset sa pčelama. Pet godina to rade i to su najmlađi pčelari u kraju", kaže Dejan.
U Opštini Prokuplje oštećeno je 100 objekata, a u 10 sela voda je odnela lokalne puteve i mostove. Poplavljeno je gradsko groblje, a deo Prokuplja još uvek vodu može da koristi samo za tehničku upotrebu. U toku je raščišćavanje terena.
"Mi trenutno imamo na raspolaganju 30-ak volontera koji su zaduženi i za dezinfekciju prostorija i da pomognu ljudima u nevolji, kao što je ova kuća, da se izbace namirnice i nameštaj koji više nije za upotrebu", ukazuje Dragan Subotić, sekretar Crvenog krsta Prokuplja.
Gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović navodi da lokalna samouprava neće moći sama iz budžeta da nadoknadi građanima svu štetu.
"Očekujemo i pomoć Republike. Obratićemo se Republici, ali svakako da će i grad Prokuplje rebalansom opredeliti određena sredstva kako bi nadoknadio štetu poplavljenim domaćinstvima", dodaje Simonović.
Šteta od poplava se utvrđuje. Prema prvim procenama, samo na poljoprivrednim kulturama, iznosi više od 23 miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.