Štete od poplava mogle biti manje

Izvor: Beta, 10.Jun.2014, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štete od poplava mogle biti manje

BEOGRAD, 10. juna 2014. (Beta) - Poplave u Srbiji nisu mogle da se izbegnu, ali je obim razaranja i broj žrtava mogao biti manji da je ranijih godina preduzet niz preventivnih mera, izjavio je u utorak pomoćnik direktora Srbijavoda Veljko Dimitrijević.

"Štete su mogle da budu manje da smo imali pripremljen sistem za odbranu od poplava, redovno održavanje tog sistema, bolju organizaciju javnih vodoprivrednih preduzeća i bolje stanje vodoprivrede", kazao je Dimitrijević na >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << konferenciji za novinare iznoseći zaključke stručnog skupa o poplavama u Srbiji.

Kako je dodao, "poplave su mogle prouzrokovati manje štete da je bilo urednog finansiranja i namenskog trošenja naknada koje gradjani plaćaju za te namene".

Dimitrijević je kazao da bi pomoglo i da su bili otklonjeni svi nedostaci Zakona o vodama iz 2010. godine, "koji je s mnogo pogrešnih odredbi razgradio jedinstveni vodoprivredni prostor Srbije i koji je načinio tri potpuno problematična i nefunkcionalna javna vodoprivredna preduzeća (Srbijavode, Vojvodinavode i Beogradvode)".

Dimitrijević je ponovio da je hitno potrebno dve milijarde dinara za saniranje oštećenih nasipa i objekata za odbranu od poplava u poplavljenim područjima.

Prema njegovim rečima, do danas Srbijavode nisu imale pristup budžetu i još nijedan dinar po tom osnovu nije dat za sanaciju, ali se očekuje da će se to ovih dana rešiti.

On je precizirao da će se u narednom periodu identifikovati sva oštećenja i uraditi procene i proračuni, kao i rekonstrukcija poplavnih talasa da bi se dali predlozi za podizanje sistema na nivo koji bi poplavu sličnih karakteristika kao što je bila ona u maju mogao da prihvati bez tolikih šteta.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Stručnjaci: Štete od poplava mogle biti manje

Izvor: Blic, 10.Jun.2014

Beograd - Poplave u Srbiji nisu mogle da se izbegnu, ali je obim razaranja i broj žrtava mogao biti manji da je ranijih godina preduzet niz preventivnih mera, izjavio je danas pomoćnik direktora Srbijavoda Veljko Dimitrijević...- Štete su mogle da budu manje da smo imali pripremljen sistem za odbranu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.