Stabilno, počeo postepeni povratak

Izvor: B92, 22.Maj.2014, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stabilno, počeo postepeni povratak

Beograd -- Stanje u poplavljenim mestima stabilno. Očekuje se povratak evakuisanih u Barič, vlasnici lokala i muškarci pozvani u Obrenovac. Prijavljen nestanak 798 osoba.

Kako je rekao ministar Vulin, povratak u Obrenovac još nije moguć, ali radno sposobni mogu da pomognu u raščišćavanju.

MUP je saopštio da je do danas prijavljen nestanak 798 osoba sa područja ugroženih poplavama i da je od njih nađeno 215 osoba. MUP napominje da ti brojevi nisu precizni zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što više građana prijavljuje nestanak jedne osobe.

Na području nastradalom od poplava pronađeno 27 žrtava, od kojih je najmanje 10 ili 11 preminulo prirodnom smrću.

Republički štab za vanredne situacije doneo je odluku da se ujutru autobusima vrate svi iseljeni stanovnici Bariča. Razmatra se i mogućnost za povratak jednog broja Obrenovčana.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković odbacuje optužbe da je zakasnio da alarmira građane na opasnost od poplava.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da će se zemlja obnavljati u četiri faze, a da se od donatora očekuje četvrtina potrebnog novca.

Najvažnije vesti

Danas je drugi dan trodnevne žalosti koju je proglasila Vlada Srbije. Broj žrtava raste. Zvanično je saopšteno da ima 27 mrtvih. Obrenovac: Voda se povlači. Moguć povratak jednog broja stanovnika. Vlasnici jednog broja lokala moraju da se vrate u grad. Šabac: Situacija stabilna, ali oprez neophodan. Kostolac: Stabilna situacija kod termoelektrane. Šid: Sava se i dalje izliva sa hrvatske strane, ali bedemi drže. Smederevo: Grad spreman za rast vodostaja Dunava, koji veoma polako raste. Valjevo: Situacija posle poplava se polako stabilizuje, ali su sada nastala mnoga klizišta, kako u selima, tako i u samom gradu. Vodostaj Save celim tokom kroz Hrvatsku u značajnom je padu. Pomoć neophodna: Svilajnac, Sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, Lajkovac, Mali Zvornik... NAJVAŽNIJI TELEFONI //// KAKO DA POMOGNETE

Najnovije vesti

17:37 - Ambasada Srbije u Berlinu saopštila je danas da je na namenski račun ambasade za pomoć stradalima u poplavama na teritoriji Republike Srbije, kao i za saniranje štete, do danas uplaćeno 5.670,00 evra.

17:36 - Slovenačka vlada u ostavci formirala je posebnu radnu grupu koja će koordinisati aktivnosti u pružanju pomoći Srbiji i BiH. Grupu će voditi ministar obrane Roman Jakič, a uskladjivaće sve oblike pomoći koju Slovenija može da ponudi - od materijalne do sistemske, u koju se mogu uključiti stručnjaci iz oblasti hidrologije, zdravstva, otkrivanja mina...

17:32 - Predsednik Saveta Vlade za integraciju Roma i Predsednik Romske Interparlamentarne organizacije Srđan Šajn pozvao je sve organizacije civilnog društva da uključe raspoložive resurse kao bi pomogli stanovništvu koje je zahvaćeno poplavama.

17:31 - Lokalne samouprave ne mogu da izvrše direktnu uplatu pomoći za ugrožene na račun Vlade, ali mogu da aktom svoje skupštine opredele sredstva za te namene.

17:23 - Italija izražava snažnu solidarnost sa postradalim stanovništvom u Srbiji, BiH i Hrvatskoj koje je pogođeno poplavama, izjavio je državni sekretar italijanskog Ministarstva spoljnih poslova za evropska pitanja Sandro Gozi.

17:17 - Ministarstvo prosvete donelo je plan o izmeštanju sedišta škola koje se nalaze na ugroženom području. Nastava se ne izvodi u 81 osnovnoj i u 37 srednjih škola.

17:14 - Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP za Pomoravski okrug Goran Kušić izjavio da je situacija u Pomoravskom okrugu bolja, ali je Svilajnac u kolapsu.

16:58 - Srbiji je do sada za sanaciju posledica poplava pomoć ponudilo 19 država članica EU, a putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU.

16:56 - Posle poplava neće biti velikih epidemija, ali se mogu očekivati sporadični slučajevi, kaže za B92 epidemilog Branislav Tiodorović.

16:55 - U Pirot je danas stigao šleper humanitarne pomoći bugarskih državljana kao i naših državljana koji žive u Bugarskoj u kome se nalazilo pet tona flaširane vode i 12 tona pelena, hrane za bebe i konzervirane hrane, higijenskih sredstava, ćebadi i drugih artikala. Reč je o pomoći koja je prikupljena nakon apela naše ambasade u Sofiji.

16:40 - Pomoć koju su prikupili građani Novog Sada i novosadske kompanije u vidu hrane, vode, ćebadi, sredstava za higijenu, stočne hrane i mehanizacije za rašćišćavanje terena, stigla je danas u Krupanj.

16:33 - Đaci osmih razreda iz poplavljenih područja moći će da odaberu da li će završni ispit da polažu u junu ili avgustu, najavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

16:05 - Subotička lokalna samouprava spremna je u ovom momentu da primi 400 evakuisanih od poplava, a do sada je iz Obrenovca u Suboticu došlo svega troje ljudi, koji su se smestili kod rodbine.

16:01 - Opština Ljig i posle osam dana nije rešila vodosnabdevanje, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.

15:52 - Opština Stari grad uputila je danas novu pomoć - pakete sa konzervisanom hranom, flaširanu vodu, opremom za bebe i higijenskim proizvodima u Mali Zvornik. Na području ove opštine nakon bujičnih poplava pokrenuta su brojna klizišta koja su srušila i urušila nekoliko kuća i imanja u obližnjim zaseocima, oštetila put Loznica - Bajina Bašta, i ostavila iza sebe veliku štetu na komunalnoj infrastrukturi.

Prikupljanje neophodnih namirnica se nastavlja u holu Gradske opštine Stari grad, Makedonska 42, od 00 do 24 sata.

15:49 - Radnici Azotare Pančevo, članovi sindikata Sloga, sutra će uručiti materijalnu pomoć predsedniku Opštine Krupanj od 25 frižidera i 25 grejnih tela za kuvanje i spremanje hrane, u vrednosti od 500.000 dinara.

15:40 - Republički hidrometeorološki zavod saopštio je da su na Dunavu kod Novog Sada, Slankamena i Banatske Palanke vodostaji iznad granice redovne odbrane od poplave. U pojedinim mestima su vodostaji na Savi i Tisi takođe iznad granice redovne odbrane od poplava ili će to biti za koji dan.

15.31 - U Valjevu i na Divčibarama smešteno je više od 100 ljudi evakuisanih iz Obrenovca, a najveći broj njih je u hotelu "Maljen" gde je smeštaj i hrana obezbedjena za oko 40 ljudi, medju kojima je veliki broj dece.

15:14 - Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici Uredbu o osnivanju Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

15:08 - Šef delegacije EU u Srbiji i ambasadori Nemačke, SAD, Rusije i Italije danas su potvrdili da Srbija i dalje može računati na međunarodnu pomoć.

15:03 - Konovoj sa tri šlepera humanitarne pomoći krenuo je danas iz Rumunije ka Srbiji, što je samo jedna u nizu humanitarnih akcija naših istočnih suseda.

15:01 - Narodna poslanica u Skupštini Srbije i predsednica DHSS-a Olgica Batić odrekla se mesečne poslaničke plate i koju će uplatiti za pomoć žrtvama poplava u Srbiji.

15.00 - U opštini Kosjerić još sedam sela odsečeno je od sveta zbog 100 klizišta i 200 odrona, koji su prekinuli puteve, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Milijan Stojanić. Šteta 200 milona dinara.

14:50 - Gorska služba spasavanja demantuje da im je osuđeni huligan Uroš Mišić pomagao u akcijama u Obrenovcu.

14:45 - U Bariču kraj Obrenovca život se lagano normalizuje, građani koji su napustili deo tog mesta zbog narasle Save, ali i lokalnih reka, vraćaju se u svoje domove.

14.37 - Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, uz učešće svih zaposlenih, doneo je odluku da na račun za otklanjanje štete od poplave uplati 2.263.161 dinar.

14:30 - U Svilajncu je u poplavama, nakon izlivanja Resave, potopljeno 2.000 kuća, a potpuno su uništeni laboratorija Doma zdravlja i dečiji vrtić.

14:25 - Opasnosti od poplava još nisu prevaziđene, a situacija na ugroženim područjima daleko od toga da je sanirana,izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić

14:25 - Patrijarh srpski Irinej ukazao predstavnicima Sinodalnog odeljenja socijalne delatnosti Moskovske Patrijaršije na razmere nesreće koja je zadesila srpski narod.

14:21 - Roditeljski portal Bebac oformio je centar za pronalaženje smeštaja ugroženim trudnicama i roditeljima sa malom decom iz evakuisanih poplavljenih područja.

14:20 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić apelovao na francuskog predsednika Fransoa Olanda da pomogne u organizaciji međunarodne konferencije za pomoć Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

14:10 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio da se "grdno varaju" svi koji misle da policija neće adekvatno odgovoriti na bilo koji vid kriminala u bilo kojem delu države.

14.09 - Uprava Udruženja ''Fond dijaspora za maticu'' dodelila je danas 5.784.000 dinara kao pomoć gradjanima i narodu Srbije u otklanjanju posledica katastrofalnih poplava.

14:08 - Građani Leskovca su za dva dana uplatili sedam miliona dinara za stanovnike poplavjenih područja, saopšteno je danas.

14:08 - Predsednik grupe socijaldemokrata u EP Hanes Svoboda pozvao Evropsku komisiju da otvori fond solidarnosti za pomoć žrtvama poplava u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

14:02 - Šteta koju je napravila poplava u Beogradu i njegovim opštinama biće procenjena tokom narednih dana, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali. On je ponovio da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava.

14:00 - Posle sastanka međunarodnih donatora dogovoreno je sazivanje prave donatorske konferencije, saopštila je ministarka Joksimović. Znaćemo da uzvratimo pomoć, poručuje Aleksandar Vučić.

13:57 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić doputovao u Pariz gde sa predsednikom Francuske Fransoa Olandom razgovara o teškoj situaciji u kojoj se naša zemlja našla.

13:50 - Ambasador Nemačke Hajnc Vilhelm najavio je da će nemačka kancelarka Angela Merkel sutra telefonom razgovarati s premijerom Aleksandrom Vučićem o poplavama.

13:49 - Direktor Centra za razminiranje Srbije Branislav Jovanović pozvao građane da ukoliko primete bilo šta što je sumnjivo obaveste najbližu stanicu policije

13:45 - Situacija na nasipima uz obalu Save kod Šapca je pod kontrolom a nastavlja se i sa ojačavanjem bedema postavljanjem geotekstila i balasta u osnovama nasipa, objavilo je Ministarstvo odbrane.

13:23 - Zamenik gradonačelnika Čačka Radenko Luković izjavio je danas da je situacija na području grada pod kontrolom, da se sada nabavljaju namirnice i obavlja dezinfekcija, komisije za procenu štete su na terenu, a precizniji izveštaj biće objavljen narednih dana.

13:21 - Vlasnici i zakupci lokala u Obrenovcu, na poziv MUP-a, u kolonama stigli u Obrenovac. Na ulasku u tu opštinu su rigorozne kontrole i postoji spisak onih koji mogu ući.

13:15 - Hoće li se i poslanici odreći dela primanja? Olgica Batić pozvala kolege da uplate jednu platu u fondove za pomoć.

13:05 - U Bariču nadomak Obrenovca život se lagano normalizuje, građani koji su napustili deo tog mesta zbog narasle Save,ali i lokalnih reka, vraćaju se u svoje domove.

12:59 - Stiže pomoć sa Kosova i Metohije. Upućeno 200 tona humanitarne pomoći u Srbiju i RS.

12:44 - Gradska opština Lazarevac otvorila je namenski dinarski račun za otklanjanje posledica od poplava koje su zadesile stanovnike Gradske opštine Lazarevac - 840-3079741-58. Opširnije u posebnoj vesti.

12.30 - Asanacija terena i čišćenje tla su počeli u pojedinim pogođenim područjima. Nadležni organi traže hlor, negašeni kreč, zaštitnu opremu.

12:20 - B92 objavljuje novu tabelu sa potrebama ugroženih područja. Opširnije ovde. Ne zaboravite, ako šerujete ili tvitujete tabelu, naznačite vreme!

11.58 - Period oporavka od poplava nosi velike zdravstvene rizike. Prete virus zapadnog Nila i žutica. Opširnije u posebnoj vesti.

11.27 - Rodoljub Šabić uputio pismo RRA da otkloni dileme pokrenute u javnosti zbog isključenja programa kablovskih televizija, povodom trodnevne žalosti u Srbiji.

11.18 - Uprava carina saopštila je danas da je normalizovan rad na svim graničnim prelazima u okviru carinarnice Šabac, osim na Sremskoj Rači.

11.12 - Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović prenela je molbu Vlade Srbije međunarodnoj zajednici za mobilisanje svih raspoloživih sredstava pomoći, s obzirom na obim štete, navodeći da je Srbija već počela pripreme da aplicira za novac iz raspoloživih fondova.

11.05 - Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport poručio je danas da se EU obavezala da će, zajedno sa ostalim partnerima, sarađivati kako bi podržala napore koje Vlada Srbije ulaže u borbi s posledicama poplava.

10.30 - U Beogradu je počeo međunarodni donatorski sastanak za pomoć Srbiji pogođenoj poplavama. Sastanak otvorio premijer Srbije, koji je učesnike sastanka upoznao sa razmerama katastrofe koja je pogodila Srbiju.

10.21 - Na regionalnom putu Aranđelovac - Ranilović uspostavljen je normalan režim saobraćaja u oba smera, saopštili su Putevi Srbije.

10.10 - Jedanaest cisterni sa šmrkovima bugarskog preduzeća "Titan International Holding", koje treba da učestvuju u čišćenju Obrenovca iz kojeg se povukla voda, stigle su jutros u Beograd, a u Obrenovac će otići nakon što se natankuju gorivom.

Prema rečima gradskog menadžera Beograda Gorana Vesića, dolazak 11 cisterni, koje voze dobrovoljci iz Bugarske, primer je na koji način komšije Srbije pomažu našoj državi i kakva je solidarnost zavladala u Evropi i regionu. Najavljeno je i da će naredne nedelje Bugarska poslati u Srbiju još desetak cisterni.

09.43 - Na Dunavu kod Novog Sada, Slankamena i Banatske Palanke, kao i na Tisi kod Titela vodostaj je danas iznad granice redovne odbrane od poplava. Kod Zemuna i Pančeva vodostaji će biti u porastu i dostići će granicu vanredne odbrane sutra i u subotu 24. maja, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod. Kod Smedereva tokom dana će vodostaj Dunava prevazići granicu vanredne odbrane od poplava, naveo je RHMZ na svom sajtu. Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji su iznad granica vanredne odbrane od poplava sa tendencijom manjeg opadanja. Kod Beograda vodostaj će biti u porastu i tokom sutrašnjeg dana će dostići granicu vanredne odbrane od poplava.

09.38 - Direktor "Beograd voda" Miloš Milovanović izjavio da je u ovom trenutku nivo vode na Dunavu na koti oko 630 centimetara, odnosno 20 centimetara niži od kote koja bi značila proglašenje vanredne odbrane od poplava. "Sve su blaže prognoze i sve smo dalji od scenarija koji je bio pre sedam dana", izjavio je Milovanović za Jutarnji dnevnik RTS-a.

09.20 - Nivo reke Save kod Šapca i dalje opada. Trentno je 606 centimetara, 12 centimetara manje nego juče u isto vreme. Obaloutvrda u tom rejonu, duga 25 kilometara, stabilna je, ali prema informacijama kriznog štaba, opasnost od probijanja bedema napravljenih od džakova s peskom još postoji.

08.40 - Situacija u poplavljenim mestima u Sremu se polako smiruje, ali ona nisu bezbedna za povratak evakuisanih građana, izjavio je koordinator kriznog štaba u Moroviću, načelnik Uprave policije Srbije Mladen Kuribak.

08.20 - Gradski sekretar za poljoprivredu kaže da su na teritoriji Beograda raščišćeni svi tereni koji su bili pristupačni, a na kojima su se nalazili leševi životinja.

08.12- Ministar rada i socijalne politike Aleksandar Vulin kaže da bi prvi muškarci danas mogli da se vrate u Obrenovac. Vulin, koji je jutros posetio Obrenovac, rekao je da se još ne zna koliko će ljudi i kada, doći u taj grad da vidi svoje domove. "I dalje ostaje apel - nemojte se vraćati u svoje domove dok vam se ne kaže da je to bezbedno, a to znači da se voda povukla, da su kuće hemijski tretirane i da nema opasnosti od rušenja", kazao je Vulin za televiziju "Pink".

07.12 - Granični prelaz Badovinci sa Republikom Srpskom ponovo je u funkciji, dok je i dalje van funkcije prelaz Sremska Rača, saopšteno je danas iz AMSS, uz napomenu da će povoljni vremenski uslovi sa temperaturama koje će se kretati i do 30 stepeni umnogome doprineti boljoj prohodnosti puteva.

05.21 - Još jedan topao dan pred nama

04.50 - Vodostaj u Hrvatskoj opada, niži je za 30 centimetara nego juče

04.20 - Zoran Babić podsetio na pomoć koju su ugroženima pružili poslanici Skupštine Srbije

03.30 - Donatorski sastanak zakazan za danas u Beogradu

02:10 - Posle večernjeg sastanka kriznog štaba u Obrenovcu Milorad Veljović najavio postepeni povratak građana.

00:23 - Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić zahvalio se večeras svim sportistima kako u zemlji tako i u inostranstvu koji su učinili sve da Srbija dobije adekvatnu pomoć.

00:16 - Jedanaest kamiona-cisterni sa šmrkovima stiglo je u sredu uveče iz Sofije kao pomoć posle poplave, saopštila je Gradska uprava grada Beograda.

00:12 - Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je vlasnike ili zakupce lokala iz pojedinih ulica u Obrenovcu, da do devet sati ujutru budu ispred tih objekata.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Srbiji stabilno, povratak u Barič

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Maj.2014

MUP Srbije saopštio je da je njihovom operativnom centru od 18. maja do danas prijavljen je nestanak 798 osoba sa područja ugroženih poplavama, od kojih je nađeno 215 osoba. MUP napominje da ti brojevi nisu precizni zbog toga što više građana prijavljuje nestanak jedne osobe. Na području nastradalom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.