Srbija diže bedeme oko najugroženijih gradova

Izvor: Radio 021, 29.Apr.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija diže bedeme oko najugroženijih gradova

Akcioni plan kojim Vlada želi da zaštiti Srbiju od poplava predviđa milionska ulaganja u bedeme, čišćenje kanala i nabavku opreme.

U državnom planu čiji je cilj da Srbija do 2020. bude otpornija na elementarne nepogode, prvenstveno na poplave, vrlo precizno se navode potezi koje je neophodno sprovesti u naredne četiri godine.

Na listi prioriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je odbrana gradova koja se 2014. i ove godine pokazala posebno ranjivom na kiše koje su padale po nekoliko dana.

Planom koji je trenutno u formi predloga predviđena je odbrana Beograda, odnosno nabavka opreme kojom će se prestonica zaštititi od Save i Dunava. Ovaj posao bi trebalo da bude završen u 2018, a koštao bi 2,8 miliona evra.

Među prioritetima je i izgradnja dvadesetak bujičnih pregrada u Krupnju, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Kosjeriću i još desetak gradova u Srbiji koje poplava nije zaobišla ni u ovoj ni u 2014. godini.

Akcionim planom predviđeno je i čišćenje kanala za odvodnjavanje u Obrenovcu, Surčinu i Novom Beogradu, za koje je tek 2014. utvrđeno da su zatrpani.

U dokumentu na 64 strane navodi se i da je nužno popraviti infrastrukturu koja od poplava štiti Sombor, Bačku Palanku, Negotin, Niš, Smederevsku Palanku. Deset miliona evra predviđeno je i za popravku bedema i nabavku zaštitne opreme u Šapcu i Bogatiću.

Poseban akcenat se stavlja na popravku infrastrukture u slivu reke Kolubare, koja je pre dve godine potopila Obrenovac, ali i na zaštitu od Morave, Timoka, Mlave i Peka.

Sprovođenje čitavog akcionog plana koštaće 1,1 milijardu evra.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.