Smiruje se situacija u Sloveniji i u Hrvatskoj

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smiruje se situacija u Sloveniji i u Hrvatskoj

Reke u Sloveniji i Hrvatskoj počele su da se povlače u svoja korita, kiša je prestala da pada u nedelju popodne, ali je poplavni talas pričinio veliku materijalnu štetu, naročito na području Slovenije.

U Sloveniji se procenjuje da je oko dve trećine teritorije ugroženo poplavom, nekoliko važnih saobraćajnica je i dalje zatvoreno za saobraćaj zbog poplave i odrona, a obustavljen je i saobraćaj s lukom Kopar.

Slovenački premijer Borut Pahor je za danas >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sazvao vanredni sastanak vlade, na kome bi trebalo da bude razmotrena situacija na poplavljenom području, a najavljen je i početak procene pričinjene štete.

Srbiji ne preti poplavni talas

Srbiji ne preti opasnost od poplavnog talasa koji je zahvatio Sloveniju i Hrvatsku, iako se od utorka, 21. septembra očekuje povećanje vodostaja na Savi. Kako je navedeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) usled velikih količina padavina koje su, u protekla dva dana, pale na teritoriji Slovenije i Hrvatske, vodostaji na Savi kroz Srbiju će od utorka biti u većem porastu. Međutim, iz RHMZ-a ističu da se ne očekuje da će se prognozirani vodostaji na Savi približiti granicama za preduzimanje mera redovne odbrane od poplava.

Slovenačka štampa je objavila da je premijer Pahor najavio da će vlada napraviti listu prioriteta za kapitalne investicije u domenu uređenja vodotokova, kako se nesreće s poplavama ne bi ponavljale.

Zbog aktiviranih klizišta i vode koja se još nije povukla, krizno stanje je i dalje na snazi u slovenačkom primorju, u dolinama reka Vipave i Soče i u regionu prema Istri.

Od sinoć je oko 5.000 spasilaca u akciji ispumpavanja vode iz poplavljenih kuća, čišćenja mulja i pomoći najugroženijem stanovništvu. Vatrogasci i pripadnici vojske i civine zaštite imaju pune ruke posla i u glavnom slovenačkom gradu Ljubljani.

Oko 600 kuća u širokom pojasu Ljubljane je bez struje, koja je isključena iz bezbednosnih razloga, javila je slovenačka novinska agencija STA.

Zbog peretećeg vodenog talasa iz Slovenije, u Hrvatskoj su proteklog vikenda proglašene mere opreza, ali je poplavni talas manji nego što se očekivalo. Sava je u subotu kod Zagreba nadošla za pet metara i uveče bila svega pola metra od alarmantnih sedam metara vodostaja kada preti izlivanje.

Vanredna odbrana od poplava je od juče u Istarskoj županiji, u slivnom području reka Mirna-Dragonja. U istarskim gradovima Umagu, Novigradu, Buji i njihovim okolnim mestima mnoge kuće i javni objekti su pod vodom, a u pomoć su pritekli vatrogasci iz Poreča, Pule, Rovinja...

Dve žrtve poplava u Sloveniji

Sedamdesetpetogodišnji

muškarac stradao je noćas u poplavama na putu između Krškog i Kostanjevice na Krki. Potopljeni automobil u kojem se nalazio muškarac noćas su izvukli vatrogasci. Posle pokušaja oživljavanja, čovek je prebačen u bolnicu u Krškom gde je preminuo. Slovenačka štampa danas izveštava i o ženi koja je na istom području juče poginula u poplavljenom autu.

U Istri je normalizovan saobraćaj, sem na putu Buje-Umag, a otvoreni si svi granični prelazi sem Kaštela, jer je tu došlo do odrona sa slovenačke strane granice, javila je Hrvatska radio-televizija.

Vanredne mere od poplava su proglašene u području Zagreba i okoline, koje je sinoć obišla hrvatska premijerka Jadranka Kosor. Ona je posetila šire područje Zaprešića, nadomak Zagreba, odakle je zbog poplave evakusaina 21 osoba. Kosorova je rekla da je dogovoreno da vojska izađe da pomogne u poplavljenom području.

Od jutros u šest sati je na snazi vanredno stanje na području Zagrebačke županije kod mesta Orle, a od devet sati je ista mera proglašena u slivnom području Zagreba u opštini Rugvice, javila je hrvatska novinska agencija Hina.

U tim rejonima su noćas angažovane dodatne snage na sanaciji nasipa i u nekim područjima izvršene pripreme za evakuaciju ljudi ukoliko bude potrebno.

U Bosni i Hercegovini je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite saopšteno da nema opasnosti od poplave, ali se budno prati situacija u području sliva reke Save, javile su agencije.

Meterolozi u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH danas najavljuju poboljšanje vremenskih prilika i za ovu sedmicu prognoziraju suvo i toplo vreme.


Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.