Službe spremne za odbranu od poplava

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Službe spremne za odbranu od poplava

Vodostaj reka i dalje u porastu, a očekuje se da će najviši nivo dostići kod Šapca i Sremske Mitrovice 13. i 14, januara, nakon čega će doći do opadanja. Angažovane sve raspoložive snage na izgradnji odbrambenih bedema, rekao ministar Ivica Dačić.

Vodostaji na rekama u Srbiji i dalje rastu. Sava, Drina, Tisa i Dunav nizvodno od Novog Sada, biće i u naredna četiri dana u porastu, potom će stagnirati uz manje opadanje.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dačić izjavio je da su sve raspoložive snage angažovane na izgradnji odbrambenih bedema kako bi se sprečilo izlivanja reka.

Dačić je, u razgovoru predstavnicima Sektora MUP-a za vanredne situacije o stanju vodostaja reka u Srbiji da su na tom poslu angžovani i pripadnici Žandarmerije, Uprave policije, helikopterske jedinice.

"Najveća opasnost preti na Savi, gde se u sredu i četvrtak mogu očekivati kritični dani. Ekipe su na terenu i zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, učvršćuju se odbrambeni nasipi, kako bi se sprečilo ugrožavanje naselja, ljudi i imovina", rekao je Dačić.

Dačić je najavio i da će svakog dana biti analizirana situacija kao i da će se obaveštavati javnost o svim potrebnim radnjama.

"Predviđeno je da ćemo, imajući u vidu da se može očekivati udarni talas u sredu i četvrtak, najverovatnije sutra posetiti ugroženo područje kako bismo se se uverili da li se preduzimaju sve neophodne radnje da bi odbrambeni nasipi izdržali udarni talas", istaknuto je u saopštenju MUP-a.

Najkritičnije je kod Šapca i Jamene, gde je proglašena redovna odbrana od poplava.

"Od Mitrovice do Beograda registrujemo i vrh vodenog talasa koji je nastao kao posledica topljenja snega iz prethodnog perioda i obilnih kiša prošle i prethodne nedelje", rekao je Slavimir Stevanović iz Republičkog hidro-meteorološkog zavoda.

"Očekujemo da ovaj vrh talasa koji se nalazi trenutno u našoj zemlji dostigne maksimum kod Šapca 13. na 14. i kod Mitrovice, nakon toga očekuje se njegovo opadanje", istakao je Stevanović.

Na Savi kod Sremske Mitrovice izmeren je vodostaj Save od 710 centimetara.

Očekuje se da će sutra biti proglašena vanredna odbrana od poplava, koja se proglašava na koti od 750 centimetara.

Dok vodostaj Dunava, uzvodno od Novog Sada opada, u porastu ovih dana biće i Drina, Tamiš i Tisa. Reke su se najviše izlile u područjima gde ne postoje uslovi da se voda vrati u vodotokove.

Protok vode na brani Hidroelektrane "Zvornik" u Malom Zvorniku počeo je od ponoći da se smanjuje, a blago opadanje vodostaja Drine nizvodno biće nastavljeno i tokom današnjeg dana.

Zamenik gradonačelnika Loznice Petar Ekmeščić je posle toga obišao delove priobalnog pojasa Drine i rekao da se uverio da u lozničkom kraju nema posledica od povećanog vodostaja te reke čiji je vrhunac bio u noći između petka i subote.

Službe spremne za odbranu od poplava

Načelnik sektora za vanredne poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je za RTS da je nezahvalno prognozirati šta će biti narednih dana i da li će eventualno biti evakuacija stanovništva, ali je dodao da je Sektor spreman za evakuaciju.

Marić je u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je do izlivanja reka iz tokova došlo uglavnom u nebranjenim područjima, gde nema zaštitinih bedema, ali je istakao da je uglavnom reč o nenaseljenim mestima.

"Mi ćemo pratiti sutuaciju i sve ono što država Srbija ima za reagovanje u ovakvim situacijama stavljeno je u stanje pripravnosti", rekao je Marić.

Govoreći o beogradskim naseljima Krnjača i Borča greda, Marić je rekao da su podzemne vode u tim naseljima napravile dosta problema, ali je dodao da su juče prokopani kanali za odvod vode i ocenio da će se sutuacija tamo stabilizovati.

"Saradnja sa stanovništvom u svim ugroženim područjima je veoma dobra, mi ćemo činiti sve da zaštitimo živote građana i njihovu imovinu i u tom smislu su i sve službe stavljene u stanje pripravnosti i sutuacija se intenzivno prati 24 sata dnevno", istakao je Marić.

Načelnik sektora za vanredne situacije rekao je da je novi zakon o vanrednim sutuacijama koji je usvojen u Skupštini Srbije dobar osnov da se u budućnosti više preventivno radi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.