Slovenija: Tri žrtve poplava

Izvor: B92, Beta, 20.Sep.2010, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: Tri žrtve poplava

Ljubljana, Zagreb -- Danas u Sloveniji opozvan crveni vremenski alarm, ali je dve trećine Slovenije i dalje pod vodom. Pronađene tri žrtve poplava, a za jednom osobom se još traga.

21-godišnja devojka se udavila u prevrnutom automobilu, a stariji muškarac je pronađen "zarobljen" u automobilu, ali je umro uprkos trudu lekara u Novom Mestu.

Tokom odstranjivanja vode ispod železničkog nadvožnjaka, kod >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šenturja, pronađen je 53-godišnji utopljenik.

Pored toga je zvanično potvrđeno da se sumnja da je i četvrta osoba, 43-godišnjak, izgubila život. Za sada se vodi kao nestao, a njegova kuća u okolini Postojne je poplavljena. Od početka jakih kiša, u petak, za njim je nestao svaki trag.

Uprkos tome da je najavljeno smirivanje situacije, u južnom delu Ljubljane je danas došlo do pogoršanja stanja, jer je porastao nivo reke Ljubljanice, zbog jakog dotoka voda sa Krasa.

Zbog najava da će voda nastaviti da raste, iz tog dela glavnog grada Slovenije će biti evakuisano 450 stanovnika, koji će biti smešteni u obližnju kasarnu. Narasla voda neće moći da se crpi sve dok se ne smanji nivo doteklih voda.

U tom delu Ljubljane je iz korita izašla i reka Iška, zbog čega je vodom visokom i 1,5 metar ugroženo 365 kuća.

Poplave su izazvale i veliku privrednu štetu, koja još uvek ne može da se tačno oceni. Mnoga preduzeća i fabrike su poplavljeni i proizvodnja u njima stoji, oštećen je i aerodrom u Portorožu, koji je zatvoren još od subote. U u tom delu Slovenije ne rade ni bankomati.

U primorskom delu Slovenije, voda je nanela i katastrofalnu štetu solinama, a odnela je i hiljade riba iz tamošnjih ribnjaka. Poseban problem je što je voda odnela i jato plemenitih pastrmki, koje uzgajivači ne mogu da nađu, a za čiji uzgoj je potrebno više godina. Ribe nisu bile osigurane.

Privredna komora Slovenije je već pozvala svoje članove, koji su zbog poplava, ostali bez struje, telefonskih veza i interneta, da koriste njene kancelarije.

Dve trećine Slovenije leži pod vodom, zbog čega je opreznost na putevima i dalje potrebna, jer su mnoge saobraćajnice oštećene i poplavljene. I dalje preti opasnost od odrona i klizišta.

Tokom noći se Sava umirila u svom donjem toku i delimično počela da opada, dok je Krka konačno prestala da raste.

Mnoga sela u Posavlju su potpuno pod vodom i sutacija u njima je kritična, voda je visoka i do jedan metar. Zbog toga je deo stanovništva evakuisan.

Zbog straha od strujnih udara je, u Kostanjevici na Krki, isključena struja, a svi putevi iz tog kraja ka gradovima su neprohodni, jer su poplavljeni i mostovi, koji su u drugim delovima ovog kraja, zatvoreni za saobraćaj

Iako su reke prestale da rastu i kiše da padaju, situacija će u Sloveniji biti još neko vreme vrlo ozbiljna, zbog čega se svi upozoravaju da poštuju saobraćajne znake, da zaobilaze oštećene i poplavljene puteve.

Srbiji ne preti opasnost

Srbiji ne preti opasnost od vodenog talasa koji je pogodio Sloveniju i Hrvatsku, ali je duž toka Save podignut stepen pripravnosti, izjavio je danas načelnik sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.

"Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda, ne postoji opasnost od izlivanja Save u Srbiji iako taj talas stiže sredinom nedelje", rekao je Marić agenciji Beta dodajući da je podignut stepen pripravnosti.

On je istakao da se situacija na terenu redovno prati i da će tako biti i narednih dana.

"Ne očekujemo mere vanredne odbrane od poplava, već samo redovne, što znači samo predostrožnost", dodao je Marić.

Talas prošao kroz Zagreb

Veliki vodeni talas na Savi, koji je stigao iz Slovenije, rano jutros je prošao kroz Zagreb, a prema procenama, nema opasnosti od poplava na području glavnog grada Hrvatske.

Talas se kreće nizvodno ka Sisku, ali u Hrvatskim vodama ne očekuju da će doći do izlivanja. Nadležne službe su na terenu.

Prema informacijama Državnog centra za odbranu od poplava, tokom dana se očekuje blagi pad vodostaja Save u Zagrebu, ali na snazi ostaju vanredne mere za odbranu od poplava.

Zbog izlivanja Save, u Zaprešiću kod Zagreba juče je evakuisano više od 20 osoba, a sinoć je na terenu bilo oko stotinu pripadnika Hrvatske vojske.

Prema informacijama nadležnih službi, stanje se normalizuje i nema potrebe za novim evakuacijama.

Policija je sinoć iz bezbednosnih razloga zatvorila pešački most na Savi u Zagrebu, gde su ljudi stajali iako je vodena bujica strujala tik ispod mosta.

Kiša koja je u Hrvatskoj padala tri dana zadala je najviše problema na severozapadu zemlje i u Istri, gde su bili zatvoreni i neki putevi.

Osim Save, izlile su se i Mura, Sutla, Kupa i Lonja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.