Sedam žrtava poplava u Poljskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2010, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam žrtava poplava u Poljskoj

VARŠAVA - Poplave su od vikenda na jugu Poljske odnele šest života, dok se jedan Poljak, koji je uspeo da spasi svoje dete iz bujice, vodi kao nestao pošto ga je reka odnela.

U koritu jednog od potoka blizu mesta Bjelsko Bjala u Šleziji nađeno je danas telo šeste žrtve - 67-godišnjeg muškarca, saopštila je poljskom radiju portparol lokalne policije Elvira Juraš.

Policija apeluje na ljude u ugroženim područjima da ne rizikuju i ne približavaju se nabujalim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekama i rečicama, i da ne pokušavaju da se probiju kolima preko poplavljenih deonica puteva.

Odra i Visla i njihove pritoke na jugu Poljske posle višednevnih obilnih kiša od ovog vikenda na nekoliko mesta su probile zaštitne bedeme i nasipe od vreća sa peskom i izlile se iz korita, ali lokalne vlasti imaju problema da ubede građane da se evakuišu.

Visla je u Krakovu tokom noći probila nasip i poplavila neke četvrti, zbog čega je moralo da bude evakuisano oko 500 stanovnika kao i strani turisti iz jednog hotela a voda preti da podrije i sruši najstariji most u gradu.

Tri mosta u Krakovu preko Visle su zatvorena zbog čega je u gradu paralisan saobraćaj.

"Plašim se da li će izdržati drugi nasipi. Oni su građeni tako da izdrže veliku vodu sat ili dva a ovo već traje satima i još će potrajati. Zato molim ljude da ne stoje na tim nasipima da gledaju poplavu", apelovao je gradonačelnik Krakova Jacek Majhrovski.

Preko Krakova je prošao već poplavni talas za 80 centimetara viši nego 1997. godine kada su te iste južne oblasti Poljske i istok Češke zahvatile takozvane hiljadugodišnje poplave.

Visla probija nasipe i izliva se iz korita i dalje niz tok, severoistočno od Krakova u Tarnobžegu i Sandomježu, ali mnogi meštani snabdeli su se hranomi vodom i nemaju nameru da napuštaju svoje domove iako je evakuacija počela.

U poljskom gradu Opole sa strepnjom se iščekuje poplavni talas rekom Odrom koji ide iz Češke preko jugozapadnih oblasti Poljske.

Hiljade spasilaca i vojnika koje je stavila na raspolaganje poljska vlada evakuišu ljude i njihove domaće životinje i nastoje da učvrste i povise nasipe, kako bi što je moguće više ublažili štete.

U susednoj Češkoj na gornjim tokovima reka u slivu Odre i Visle stanje se popravlja, te su žitelji Moravsko-šlezijskog regiona malo odahnuli i sabiraju štetu, ali zato je poplavni talas krenuo rekom Moravom u sliv Dunava koja predstavlja prirodnu granicu između Češke i Slovačke na jugozapadu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sedam utopljenih na jugu Poljske

Izvor: Mondo, 19.Maj.2010

Poplave su od vikenda na jugu Poljske odnele šest života, dok se otac koji je uspeo da spasi svoje dete iz bujice ali ga je reka odnela vodi kao nestao.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.