Sava kod Šapca i dalje raste

Izvor: RTS, 23.Mar.2018, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sava kod Šapca i dalje raste

Kod Šapca i nizvodno, prati vodostaj Save. Vanredne mere odbrane od poplava na snazi su od utorka.
Od sinoć, vodostaj je viši za četrir centimrtra, i na koti 531. Od jutros, ponovo je u stagnaciji. Za sada, sneg nije uticao na porast nivoa reke.

Izlivanja u branjenom delu nema, a nadležni su i noćas obilazili celu zonu obaloutvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 48 kilometara, proveravali nasipe.
Tako je bilo i u selu Provo, 35 km nizvodno od Šapca, gde se reka na manje od metar, približila vrhu obaloutvrde, gde su preventivno postavljeni džakovi. Tamo gde nasip bude propuštao, biće dodatno zaštićen. U nebranjenom delu korito reke na pojedinim delovima duplo je prošireno, opreza ima ali ne i bojazni od izlivanja.
"Prepešačio sam 15 kilometara tamo, 15 nazad i nije bilo lako, sneg je visok, teško je hodati ali nema procurenja, nasip je stabilan", kaže Jovica Karajilović, iz Vodoprivrednog društva „Sava".
Ono što je sigurno, do nedelje biće stagnacija sa nekim malim kolebanjem a od nedelje u zavisnosti od temperature može doći do porasta vodostaja ako temperature budu iznad proseka za ovo doba godine. Koliko to može biti problematično za prelivanje? Teško je prognozirati, od nedelje ćemo znati koliki će vodostaj biti po prognozi i prema toj prognozi ćemo se i ponašati na nasipima.

"Idete polukružno oko rupe sve u dva reda kao potkovica, izvucite najlon ispod ovako i skroz zatvorite. Kako je? Nema gore vode na spratu. Ja sam tu i ne idem odavde, voda, voda je dobar sluga ali loš gospodar", objašnjava Radiša Čokanović, iz Prova.
Sve crpne stanice rade punim kapacitetom, regulišu vodu iz kanalske mreže, u delovima gde je teren niži od nivoa reke, kako ne bi došlo ni do izlivanja ni do pojave podzemnih voda na oranicama u branjenom delu.
Na delu nasipa uzvodno od Šapca, takozvanoj Čevrntiji gde je bilo najkritičije u poplavama 2014. Sava je dva metra ispod vrha nasipa.
Nema problema ni na vodotocima drugog reda. Nakon izlivanja i šteta 2014. očišćeno je i prokopano 100 km kanala i manjih voda, tako da ni van obale Save nema problema.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.