STIŽE POPLAVA

Izvor: Kurir, 05.Jun.2010, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽE POPLAVA

Dunav raste po jedan centimetar na sat, zbog čega se do nedelje očekuje uvođenje vanrednih mera za odbranu od poplava. Ugrožena kula Nebojša

Šetalište kod kule Nebojše pokriveno je vodom!

Vlasnici splavova u blizini ušća Save u Dunav na isključuju mogućnost da se ponovi situacija iz 2006, kad se Beograd jedva odbranio od katastrofalnih poplava!

Na najnižoj tački - ušću Save u Dunav, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na delu kod kule Nebojše, ekipe JP "Beogradvode” postavile su nasip i zatvorile prolaz ispod pruge kako nabujale reke ne bi prodrle u Bulevar Vojvode Bojovića. Ukoliko se rast vodostaja beogradskih reka nastavi ovim tempom, postoji opasnost da pod vodom ostane i deo kule Nebojše, koja je nedavno postala i muzej. Većina splavova u blizini ušća potpuno je nepristupačna. Na pojedinim lokalima postavljeni su improvizovani prelazi od dasaka, dok se do drugih može stići samo plivanjem ili čamcem.

- Ovo je četvrti put ove godine da se reka izliva. Rekao bih da situacija nije nimalo naivna, već je najkritičnija od 2006 - priča Nenad Živanović, vlasnik jednog od splavova.

Ekipe "Beogradvoda” non-stop dežuraju na terenu, angažovan je veći broj ljudi, a do sada je postavljeno oko 600 džakova sa po 10 do 15 kilograma peska.

- Ovo mesto je slaba tačka Beograda. To je kao neko korito u koje se sva voda sliva kad dođe do poplava - kaže Ivan Karić, rukovodilac odeljenja za odbrane od poplava "Beogradvoda”.

- Područje između Brankovog i Starog mosta, kao i kod Sajma, možda ćemo morati da branimo. U svakom slučaju, poplave iz 2006. neće se ponoviti jer smo danas znatno bolje pripremljeni, a i situacija sa kanalizacionim cevima je mnogo bolja - dodaje on.

Strahinja Živković

Dubina za odbranu

Reka Redovna Vanredna

Sava 500 cm 600 cm

Dunav 550 cm 650 cm

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.