SLOVENIJA PONOVO NA UDARU Evakuisani stanovnici - sprema se novo nevreme, veliki strah od klizišta ali reke najveća OPASNOST

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 07:52

SLOVENIJA PONOVO NA UDARU Evakuisani stanovnici - sprema se novo nevreme, veliki strah od klizišta ali reke najveća OPASNOST

Zbog uništene infrastrukture pojedini delovi zemlje i dalje su bez struje, ali opet najavljeno nevreme...

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem delu zemlje otklanjaju posledice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.

U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, prenosi RT Slovenije.

Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 meštana. Mura trenutno ima drugi najveći protok u istoriji, 1.350 kubnih metara u sekundi, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo reke kod Graca u Austriji sve više raste.

Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo reka u većem delu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure. Međutim, tokom nevremena ne isključuje se mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih reka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji.

Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u severnom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno menjaju. Zbog opasnosti od lavine u Črnoj na Koroškem kasno sinoć su iz predostrožnosti evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, u Koroškoj Beli.

Načelnik opštinske Civilne zaštite Igor Arha potvrdio je da su klizište Urbas u subotu pregledali geolozi koristeći i dron, ali nisu mogli da donesu konačnu odluku o evakuaciji s tog područja.

Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke.

Spasilačke ekipe će pokušati da se probiju do još  nepristupačnih mesta i zaseoka, nastaviće se rad na uspostavljanju putne veze i druge infrastrukture.

Zbog uništene infrastrukture pojedini delovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata kojih, prema rečima nadležnih, ima dovoljno.

- Trenutno u mnogim mestima i dalje pada umerena kiša, stigao je novi olujni talas koji će biti kratkotrajniji. Ujutro će padavine nakratko prestati, ali popodne se očekuju intenzivniji pljuskovi čak i manji grad i udari vetra - rekao je jutros za Val 202 meteorolog Blaž Šter.

Prema njegovim rečima, olujni talas zahvatiće veći deo Slovenije, a intenzitet padavina će varirati od mesta do mesta.

Reke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju, a tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije.

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u subotu da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je naneta nezamisliva i "verovatno veća od pola milijarde evra".

Sava kod NE Krško ima protok i nivo niži od kriterijuma vanrednog događaja, a trendovi ukazuju na da će se protok i nivo Save dalje smanjivati, saopšteno je iz NEK, preneo Radio Slobodna Evropa.

Naglašeno je da nuklearna bezbednost nije bila ugrožena tokom proteklih oluja i vanrednih događaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.