SLOVENAČKA VOJSKA NA NOGAMA, AKTIVIRAN POSEBAN PLAN: Sve je više mrtvih, katastrofa u zemlji, bujice nose mostove, sela pod vodom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Avg.2023, 15:30

SLOVENAČKA VOJSKA NA NOGAMA, AKTIVIRAN POSEBAN PLAN: Sve je više mrtvih, katastrofa u zemlji, bujice nose mostove, sela pod vodom (VIDEO)

Situacija je alarmantna

Nezapamćeno nevreme koje je izazvalo poplave na severu Slovenije prema rečima meteorologa nije ni blizu kraja. Meteorolog Brane Gregorčič iz Agencije za životnu sredinu (ARSO) navodi da se nevreme premešta na druge delove zemlje i da ide ka Hrvatskoj.

Obilne kiše počele su tokom noći između četvrtka i petka i već su poplavljena mnoga mesta širom zemlje. Stotine vatrogasnih intervencija zabeleženo je u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Sloveniji zbog bujičnih poplava. Tri kampa su evakuisana, a nekoliko sela odsečeno je od ostatka zemlje.

Evakusian je vrtić u mestu Mengeš.

Praying for all affected by floods in our dear Slovenia 🙏

Hopefully it doesn’t get worse.. pic.twitter.com/o3n7yNqMvp

— Tina (@CU_TinaNastran) August 4, 2023

- Obaveštavamo roditelje iz Dečjeg vrtića Gobica da je svih 22 dece uspešno evakuisano na sigurno - napisali su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Mengeš.

U Koruškoj su mnogi putevi zatvoreni za saobraćaj, reke su izašle iz korita, poplavljene su mnoge kuće i podrumi, a pokrenula su se i mnogobrojna klizišta, navode iz Uprave za zaštitu i spašavanje u Sloveniji.

This is so fucking bad 😔

Pray for #Slovenia 🙏 pic.twitter.com/GIQwYyqIUN

— Luka Grunt (@LukaGrunt) August 4, 2023

Komandant civilne zaštite Srečko Šestan navodi da ga je policija obavestila da ima i nekoliko smrtnih slučajeva, ali da još nema konkretnih informacija o okolnostima.

❌️ Most na državni cesti Stahovica - Kamnik je uničen in zaprt. Tudi z drugih krajev po Sloveniji prihajajo grozljivi prizori, številne ceste so zaprte.

Ne zadržujte se na nevarnih območjih! pic.twitter.com/LmM5wqOZo5

— infoPot (@CesteSI) August 4, 2023

Nabujala reka Mislinja srušila je most na magistralnom putu Dravograd-Slovenj Gradec u Otiškom Vrhu, neprohodno je još nekoliko puteva, mnoga područja su poplavljena, a ponegde nema ni pitke vode ni signala za mobilne telefone.

A catastrophic flooding event is unfolding in northern Slovenia right now as multiple long-duration rounds of heavy thunderstorms have pounded the region for hours last night. The bad news is that even more rain is expected in the next few hours. Just a terrible situation. pic.twitter.com/6dUl8Zh2sc

— Nahel Belgherze (@WxNB_) August 4, 2023

Situacija je ozbiljna, upozorio je ministar odbrane Marjan Šarec, vojska je na terenu, a aktiviran je i akcijski plan "Vihra". Taj plan predviđa aktiviranje snaga slovenačke vojske u slučaju elementarnih nepogoda većih razmera.

#Predano Helikopterska posadka @Slovenskavojska izvaja evakuacijo iz območja Škofje Loke. Okoli 100 pripadnic in pripadnikov SV aktivnih na drugih območjih.

📽 Tina Kurdija pic.twitter.com/CExGPC9RDs

— Slovenska vojska (@Slovenskavojska) August 4, 2023

- Ako ne bude moglo drugačije spasavaćemo ljude i blindiranim vozilima - rekao je Šarec.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.