SLO, HRV: Evakuacije zbog poplava

Izvor: B92, Beta, 19.Sep.2010, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLO, HRV: Evakuacije zbog poplava

Ljubljana -- Jedna osoba poginula je u Sloveniji u bujicama koje su izazvale jake kiše i izlivanje reka. Zbog izlivanja Save kod Zagreba evakuisano oko 20 osoba.

Delovi Ljubljane su potpuno pod vodom, a pojedina naselja nemaju ni struju.

Širom Slovenije bujice nose sve pred sobom i izazivaju klizišta, u Celju nema pitke vode, dok je grad Laško još uvek pod vodom i potpuno nepristupačan, kao i niz drugih naselja.

U Sloveniji je uveden najviši stepen opasnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od poplave i klizišta, dok se u Hrvatskoj očekuje dolazak velikog talasa reke Save iz Slovenije.

Stručnjaci napominju da Srbiji ne preti opasnost od poplavnog talasa.

Širom Slovenije bujice nose sve pred sobom i izazivaju klizišta. Najkritičnije je na području Celja, gde nema pitke vode. Iz korita se izlila reka Savinja i poplavila put Celje - Zidani Most. Savinja se prelila preko nasipa i na području Laškog koje je ostalo potpuno odsečeno od sveta.

Pod vodom koja je preko metar visine je i jugozapadni deo Ljubljane, u kojoj je 3.600 domaćinstava i dalje bez struje, jer je 18 trafo stanica preventivno isključeno da ne bi došlo do strujnih udara.

Stanovnici poplavljenih zgrada se pozivaju da ostanu na višim spratovima, dok se iz njih spasavaju samo zdravstveno ugroženi. Mnogi saobraćajni pravci u Sloveniji su potpuno zatvoreni, situacija na putevima i prugama se i dalje pogoršava, a policija upozorava da je vožnja, pa i hodanje po poplavljenim terenima smrtno opasno, zbog nemogućnosti da se oceni dubina vode.

Zbog povećanja vodostaja, opasnost je na snazi i u nuklearnoj elektrani Krško, u kojoj se proizvodi oko 40 odsto energije u Sloveniji, ali ona, za sada, radi normalno.

U Hidrometeorološkom zavodu Srbije navode da za sada u Srbiji ne postoji opasnost od poplava i da je vodostaj Save u opadanju.

Evakuacije i u Zagrebu i okolini

Zbog izlivanja Save u Zaprešiću kod Zagreba je evakuisano oko 20 osoba, saopštila je hrvatska policija.

Kiša koja u Hrvatskoj pada već treći dan izazvala je rast vodostaja Save, ali i drugih reka, pa su u celoj zemlji na snazi redovne ili vanredne odbrane od poplava.

Sava je probila nasip u Zaprešiću u mestu Brdovec, pa je poplavljeno i odsečeno oko 10 kuća. Policija je saopštila da je 20-tak osoba evakuisano. Poplavljenim područjima je upućena pomoć.

Pripadnici specijalne policije helikopterom su spasili muškarca koji je ostao zarobljen u noćnom klubu "Brazil" na Savi u Zagrebu, a brod

je potonuo, javili su hrvatski mediji.

Direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić izjavio je novinarima da se u Zagrebu večeras očekuje dolazak vodenog talasa Save iz Slovenije,

ali da bi on kroz Zagreb trebalo da prodje bez problema.

Hrvatski mediji javljaju da su obilne kiše blokirale sever Istre, a pod vodom su gradovi Umag i Novigrad. U tim gradovima su odsečeni

pojedini stambeni blokovi, a voda je poplavila podrume.

Privremeno su bili zatvoreni i pojedini granični prelazi prema Sloveniji.

U porastu su i vodostaji Kupe, Mure i Drave, a obilne kiše stvaraju probleme u gotovo celoj zemlji. Zatvoreno je i više lokalnih cesta.

U Pribislavcu pokraj Čakovca izlio se kanal Lateralac poplavivši desetak obližnjih kuća gde je voda ušla u podrume. Kod Kumrovca se izlila Sutla.

Hrvatski hidrometeorološki zavoda objavio je da se tokom poslepodneva može očekivati prestanak kiše i razvedravanje.

Zagrebački Jutarnji list javlja da je nabujala Sava zadala muke i vlasnicima objekata na reci.

Na brodu pored kluba Brazill ostao je Ivan Plevnik (44) kojeg je oko 14.15 sati helikopterom spasila specijalna policija uprkos tome što je muškarac odbijao napustiti brod. On je naime graditelj brodova na Savi te je od juče ujutru bio na brodu i spašavao ga.

Neko ga je video i pomislio da je ostao zarobljen te pozvao policiju koja ga je nakon par minuta naguravanja izvukla na kopno, piše list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.