S. Koreja: 169 žrtava poplava

Izvor: B92, 04.Avg.2012, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S. Koreja: 169 žrtava poplava

Seul -- Najmanje 169 osoba je poginulo, a 400 se vodi kao nestalo u Severnoj Koreji, u poplavama uzrokovanim bujnim kišama, koje je doneo tajfun.

Prema izveštaju agencije, od jakih kiša je krajem juna i tokom jula 212.000 osoba ostalo bez svojih domova, a uništeno je oko 65.280 hektara obrađene zemlje.

Prema prethodom bilansu, u poplavama je poginulo 119 ljudi, 84.000 njih je ostalo bez kuća, a 45.370 hektara zemlje je ozbiljno oštećeno.

Severnu Koreju očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nova nestašica hrane, pošto je poplava u julu došla ubrzo posle velike suše u toj zemlji.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, dve trećine, od 24 miliona stanovnika Severne Koreje, se suočava sa hroničnom nestašicom hrane.

Stiže hrana u Severnu Koreju

Svetski program za hranu poslaće prvu turu hitne pomoći u hrani Severnoj Koreji.

Kako je objavljeno na sajtu UN, za žrtve poplava u Severnoj Koreji tokom 14 dana biće obezbeđeno po 400 grama kukuruza dnevno, ali nisu precizirale kada će tačno hrana stići u tu zemlju, navodi Rojters.

Prema izveštajima UN i severnokorejske zvanične novinske agencije KCNA, oluje i obilne kiše izazvale su poplave u velikom delu zemlje i uništile više od 45.000 hektara obradivog zemljišta.

Tim UN, koji je nedavno obišao pogođene regione, zaključio je da je velika šteta naneta usevima kukuruza, soje i pirinča, navedeno je u saopštenju WFP.

Opsežna procena situacije sa hranom i perspektiva za proizvodnju hrane biće urađena u septembru, precizirale su UN.

Severnokorejski poljoprivredni sektor je od sredine devedesetih godina sve više pogođen poplavama i sušom zbog rasprostranjene seče šuma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.