Rod pšenice manji za petinu

Izvor: BKTV News, 10.Jul.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rod pšenice manji za petinu

U oblasti poljoprivrede ukupna procenjena šteta od poplava iznosi 228 miliona evra, a za otklanjanje posledica neposredno posle poplava biće neophodno 152 miliona evra, izjavila je za RTS ministarka poljoprivrede Sežana Bogosavljević Bošković i dodala da će ove godine rod pšenice biti niži za 20 odsto.
 

 
“Mešovita komisija koja je radila na proceni štete od poplave ustanovila je za >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << oblast poljoprivrede stetu od 228 miliopna evra. To se odnosi na direktnu štetu, štetu na gubitku materijalnih dobara i indirektnu štetu, odnosno štetu po osnovu gubitaka s obzirom na promene u obimu proizvidnje”, rekla je Bošković .
Komisija je, dodala je, ustanovila da će za potpuni oporavak poljoprivrede od posledica poplava u ovoj i u naredne dve godine biti potrebno 254 miliona evra. “Procene štete u smislu sredstava koje su neophodne da se izvrši sam uklon nanosa, odnosno naplavina na poljoporvrednim zemljištima i štete u smislu potrebnih sredstava za remedijaciju poljoprivrednog zemljišta iznose 73 miliona evra u ovoj i u naredne dve godine. Samo u ovoj godini biće potrebno 29 miliona evra”, kazala je ministarka.
Od ukupno poplavljenih 90.000 hektara, na 16.000 hektara obnovljena je proizvodnja, poručila je ministarka i dodala da je značajan procenat useva spasen i nastavljena je vegetacija. Podsetila je da je nedavno za 16.000 hektara domaćinstvima podeljeno seme, napominjujući da se očekuje raspodela goriva i minearalnog đubriva.
Govoreći o rodu pšenice, Bogosavljević Bošković je rekla da očekuje da će on biti niži za 20 odsto i da će se žetva pšenice obaviti na 550.000 hekatara. “Žetva je u punom jeku, što se tiče prinosa oni variraju, i po podacima iz Banata, Mačve, Pocerine prinosi se kreću od oko dva do šest tona po hektaru. Računamo da će prosečan prinos roda ove godine biti oko četiri tone po hektaru”, istakla je ministarka i dodala da je trenutna otkupna cena 18 dinara.
 
Izvor: Tanjug.rs/ RTS/ foto: Kurir-info

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.