Rekordna smrtnost dece od malih boginja u Pakistanu

Izvor: Press, 24.Jan.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna smrtnost dece od malih boginja u Pakistanu

Pakistanska deca umiru od komplikacija ove bolesti, kao što su zapaljenje pluća, encefalitis ili dijareja, prenosi AFP.   
Najveći broj smrtnih slučajeva, 63, je registrovan u provinciji Sind, koja je bila izložena teškim poplavama u tri uzastopne godine - 2010, 2011. i 2012.   
U Pakistanu je prošle godine od malih boginja umrlo ukupno 300 dece, što je gotovo pet puta više  nego u 2011. Stručnjaci smatraju da je taj porast smrtnosti direktna posledica učestalih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << poplava, odnosno neuhranjenosti koja je njihova posledica.   
Ipak nije sasvim jasno kako je došlo do znatnog porasta oboljevanja od malih boginja kada su SZO i UNICEF od početka prošle godine obezbedili ukupno 4,4 miliona doza vakcine protiv te bolesti za provniciju Sind.   
Visoki pakistanski zdravstveni zvaničnik ističe da "nešto tu nije kako treba" i da stručnjaci upravo proveravaju gde je moglo da dođe do greške.   
Vakcinom protiv malih boginja se inače imunizuju samo deca starija od devet meseci.
 

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.