Reke poplavile Kinu

Izvor: RTS, 20.Jun.2011, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reke poplavile Kinu

Zbog obilnih kiša na istoku Kine, nivo reka drastično porastao i izazvao velike poplave. Više od 70 kilometara nasipa ugroženo nabujalom vodom koja preti da prodre u grad Lansi u istočnoj Kini.

Nivo reke Lanđiang u Kini je porastao na 34 metra, najviši od 1966. godine, javila je agencija Sinhua.

"Obilne kiše zasipale su istočnu Džeđijang provinciju tokom proteklog vikenda i nivo reke koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prolazi kroz Lansi je naglo porastao. Na nekoliko mesta nasipi duž reke se jedva drže", rekao je zamenik direktora štaba za kontrolu poplava Džao Fajuan.

Prema njegovim rečima, ako reke probiju nasipe biće ugroženo više od 20.000 ljudi.

Osim toga, više od 70 kilometara nasipa je ugroženo nabujalom vodom koja preti da prodre u grad Lansi u istočnoj Kini.

Vlasti su preporučile štabu za poplave da izmesti stanovištvo iz ugroženih delova grada i da dodatno utvrde nasipe.

Poplave u istočnim i južnim delovima Kine ovog meseca su izazvale klizišta, prekinule snabdevanje strujom i telekomunikacije i ostavile za sobom pustoš i više od 180 poginulih.

Poplave odnose sela 

Nabujala voda odnela je juče pet života, a jedan seljak je nestao kada je bujica odnela selo na jugozapadu zemlje, javila je Sinhua.

Kineski ministar za vode Čen Lei rekao je da je zemlja ušla u kritičan period poplava, jer su obilne sezonske kiše izazvale velike poplave na jugu zemlje, preneo je AP.

Strahuje se da će se još učestalije i još obilnije kiše nastaviti, rekao je Lei na sastanku u Pekingu gde je razgovarano o merama koje treba preduzeti kako bi se situacija popravila.

Lei je zatražio od lokalnih vlasti da poboljšaju vremensku prognozu i dodatno utvrde i obezbede nasipe, rezervoare i brane.

Dok jedan deo Kine muku muči sa viškom vode, drugi iam probleme sa njenim nedostatkom. Uporna suša još prži polja pet provincija u srednjem i gornjem delu reke Jangce. Bez vode za piće ostalo je preko 650.000 stanovništva, a preko 4,8 miliona hektara oranica je ugroženo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.