Radne akcije u poplavljenim mestima

Izvor: Akter, 05.Avg.2014, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radne akcije u poplavljenim mestima

Od danas se u poplavljenim područjima u Srbiji organizuju volonterske radne akcije, najavljuju Ministarstvo omladine i sporta i Mladi istraživači Srbije

Kako navode radne akcije koje će se tokom avgusta i septembra održavati u 25 gradova i opština pogodjenih majskim poplavama.

U svakom gradu, biće organizovane grupe od dvadesetak volontera, koji će tokom sedam do deset dana trajanja radne akcije pomagati u obnovi škola, domova zdravlja i drugih javnih ustanova, >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta.

U večernjim satima rad na pomoći i obnovi zemlje upotpuniće zabavni program "Leto za mlade“ kako bi volonteri imali mogućnost druženja i što kvalitetnijeg provodjenja letnjih dana.

ORA ponovo okupila Slovence, Makedonce i Srbe

Omladinska radna akcija - ORA "Kraljevo 2014" ponovo je, kao nekada u bivšoj SFRJ, okupila Slovence, Makedonce i Srbe u zajedničkoj misiji - zduženoj pomoći u izgradnji ili u ovom slučaju, saniranju štete od poplava u Kraljevu.

Pod duhovitim sloganom "ORA nije fora", pedeset mladih brigadira, od 18 do 30 godina, od kojih 20 iz Slovenije, 20 iz Kraljeva i 10 iz Makedonije i još nekihm gradova Srbije, narednih deset dana, radiće na otklanjanju posledica majskih poplava u okolini Kraljeva.

U toku ORA, uredjivaće se korita reke Ravanice i Gledićke reke, popravljati nekategorisani putevi u selima podno Gledićkih planina, i sanirati oštećenja na još desetak lokacija u Kraljevu i okolini.

Edin Kevrić (23) iz Maribora, kaže da je pre dva meseca slušao od svojih kolega priče o spasavanju stanovništva u Kraljevu od poplava, i da je odmah odlučio da svoje slobodno vreme provede u tom gradu na radnoj akciji.

"Po zanimanju sam fizioterapeut i dobrovoljni sam vatrogasac. Kada sam čuo za ovu dobroviljnu akciju, prijavio sam se. Došao sam da pomognem i da svi zajedno saradjujemo", priča Edin.

Kaže da mu je društvo super, da ima dosta vršnjaka, ali i starijih koji pričaju kakve su bile radne akcije u Titovo vreme.

Zoran Stevovski iz Ohrida, koji je imao priliku da bude na Omladinskim radnim akcijama širom bivše SFRJ, priča da mu je to bilo najlepše iskustvo u životu pa se zato i prijavio da dodje u Kraljevo posle skoro četvrt veka.

"Predsednik sam udruženja koje okuplja bivše akcijaše, ali i one mladje, koji žele da učestvuju u ovoj našoj priči. Bio sam 12 puta na radnim akcijama, a počeo sam upravo u ovim krajevima, na Moravi, 1979. godine i to je trajalo do 1990. godine u Beogradu. Radili smo na nasipima Zapadne Morave i Rasine. Vratio sam se tamo gde sam i počeo", priča Stevovski.

Milici Voštić iz Kraljeva, inače volonterki Crvenog krsta, ovo je prva radna akcija.

"Nije prva dobrovoljna akcija, ali jesta radna. Sklopila su se lepa druženja. Lepo smo radili i sredili ovaj teren koji smo imali", kaže Milica za Tanjug.

Brigadiri su smešteni u Domu učenika Ssumarske škole. Akcijaški dan započinje u 5.30, a završava se u 22 časa. Svi su osigurani i obezbedjena im je zdravstvena zaštita.

ORA ima svog komandanta - koordinatora Kancelarije za mlade Nikolu Radevića, a akcijaši su doneli Pravilnik, Kućni red i druga akta.

Obroke za akcijaše priprema Predškolska ustanova "Olga Jovičić Rita", a alat i mehanizacija je pozajmljena od javnih preduzeća.

Predvidjeni su brojni kulturni i zabavni sadržaji, posete kraljevačkim kulturnim institucijama, kao i jednodnevni izlet do manastira Studenice.

Omladinska radna akcija se završava na Medjunarodni dan mladih - 12. avgusta.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.