Puzović: Visoke brane sprečile ozbiljnije poplave

Izvor: B92, 16.Jan.2021, 09:26

Puzović: Visoke brane sprečile ozbiljnije poplave

Direktor JVP ''Srbijavode'' Goran Puzović obišao poplavljene opštine u Pirotskom okrugu.

On je izjavio da su evidentirane sve lokacije na čijoj sanaciji je potrebno odmah raditi kako bi se spremno dočekao eventualni novi poplavni talas.

Puzović je kazao i da su brane na veštačkim planinskim jezerima, poput Zavojskog jezera na Staroj planini, zadržale ogromne količine vode.

''Osim regulisanih korita, nasipa i drugih regulacionih građevina, u sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane su i visoke brane i ono što je bitno, Zavojska brana je preko 22 miliona kubika vode zadržala od 9. do 12. januara. Podignut je nivo akumulacije za pet metara, a to je nekih 20 odsto manje vode koja je prošla Nišavom. Sličan efekat smo imali i na drugim branama poput Barija, na Brestovačkom jezeru", kazao je.

Prema njegovim rečima, svi delovi sistema su radili zajedno i reakcija celog sistema je bila sinhronizovana, i lokalne samouprave, i "Srbijavoda", i meštana, i svih drugih činilaca.

"Odnos lokalnog stanovništva je takođe za svaku pohvalu, svi smo bili zajedno što je vrlo bitno s obzirom na to da je ovaj talas bio jako brz. Količina vode koja je došla Nišavom iz Bugarske je nešto što ne pamte ni najstariji žitelji Dimitrovgrada, koji je bio prvi na udaru. Najbitnije je da nismo imali žrtava, nismo imali povređenih, a štetu ćemo otkloniti", kazao je Puzović.

On se u Pirotu sastao sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem i njegovim saradnicima iz Štaba za vanredne situacije.

Vasić je istakao da su tokom poplava svi sistemi bili maksimalno angažovani.

"Stanje se normalizovalo i predstoji nam otklanjanje slabih tačaka koje smo uočili...Mi smo obišli most na reci Bistrici koji predstavlja jednu od tih slabih tačaka jer je nizak, potrebno ga je podići kako ne bi predstavljao svojevrsnu branu u ovakvim situacijama. Takođe, predstoji nam uređenje kanala Rogoz u delu koji nije uređen a razmišlja se o prevođenju kanala Rogoz u Nišavu", rekao je Vasić.

On je dodao da je mehanizacija angažovana pravovremeno i da sada predstoji da se izvrši dezinfekcija, koju već radi JP "Komunalac".

"Tigar tajers'' je danas uplatio milion dinara za pomoć najugroženijima, izdvojiće i javna preduzeća, Grad iz rezerve. Neće to biti kompletna nadoknada štete, ali ćemo se truditi da pomognemo najugroženijima i bar delimično pomognemo poplavljenim domaćinstvima", kazao je Vasić.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.