Prve procene štete od poplava

Izvor: RTS, 31.Maj.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve procene štete od poplava

Stigle prve, grube procene štete od poplava na saobraćajnicama u Obrenovcu. Objavljene su i preliminarne procene štete od poplava i klizišta u Bajinoj Bašti, Paraćinu i Trsteniku.

Prema prvim, grubim procenama, samo na putnoj infrastrukturi od poplava u Obrenovcu, na osnovu 40 odsto obrađenih puteva, šteta iznosi više od 120 miliona dinara u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i preko 50 miliona u seoskim sredinama.

To je za RTS potvrdio Branko Matić, predsednik Komisije za evidentiranje štete na objektima lokalne infrastrukture, navodeći da su podaci o prvoj proceni štete prosleđeni su resornom ministarstvu.

"Govorimo o šteti koja se odnosi na konkretne probleme na saobraćajnicama - na primer, otvorila se šahta, ispod je krater za sanaciju tog dela toplovoda i putne infrastrukture potrebno je toliko i toliko. To je ono što smo uspeli da sagledamo i u gradskom jezgru i u seoskim sredinama", objasnio je Matić.

Upozorio je da na teritoriji Obrenovca postoji nekoliko aktivnih klizišta.

U Obrenovcu se nastavlja čišćenje kako bi se građanima omogućio povratak u poplavom uništene domove. U pojedinim naseljima ima struje i tehničke vode, a radi se i na uspostavljanju kanalizacionog sistema.

U obrenovačkom naselju Mladost podzemne vode dovele su do izlivanja septičkih jama u sedam domaćinstava.

Autoprevoznik "Lasta" počeće od ponedeljka da saobraća od sela do centra grada.

Od srede bi trebalo da bude omogućen povratak u Obrenovac i stanovnicima čije su kuće urušene, pošto bi trebalo da im bude obezbeđen smeštaj u obrenovačkoj kasarni.

Šteta od poplava u Paraćinu iznosi, prema preliminarnom izveštaju, skoro 2,4 milijarde dinara, saopštila je Komisija za utvrđivanje šteta od elementarnih nepogoda Skupštine opštine Paraćin.

Šteta od poplava, koje su ovu opštinu zadesile 15. maja, na stambenim objektima su najveće i iznose više od milijardu dinara.

Šteta na loklanoj infrastrukturi je gotovo 60 miliona dinara, a na infrastrukturi vodosnabdevanje i prečišćavanje pet i po miliona dinara.

Opština Trstenik je u nedavnim poplavama pretrpela štetu u iznosu od 545 miliona dinara, a ostala je i bez izvorišta pijaće vode, rekao je predsednik te opštine Miroslav Aleksić.

"Opština Trstenik je jedna od najteže pogođenih opština, iako nas nije bilo toliko u medijima kao nekih drugih. Pretrpeli smo ogromnu štetu, pre svega od Zapadne Morave i od nekih bujičnih reka, koju je naša komisija procenila na iznos od 545 miliona dinara i taj izveštaj dostavila Vladi Srbije u roku", rekao je Aleksić za Tanjug.

Dodao je da je pričinjena šteta u putnoj infrastrukturi u visino od oko 40 miliona dinara, dok najveći problem predstavlja saniranje poplavljenih akumulacionih jezeta za šta će, kako je objasnio, biti potrebno oko 85 miliona dinara.

Na teritoriji opštine Bajina Bašta šteta je oko 226 miliona dinara i odnosi se najvećim delom na štetu na putnoj, elektroenergetskoj i vododvodnoj infrastrukturi i u poljoprivredi.

Većina opština prve procene štete objavila je juče, a čekaju se još procene za Obrenovac i Krupanj, koji su najviše stradali tokom prirodne katastrofe.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.