Promeniti svest građana o poplavama, rešenje u preventivi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2019, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promeniti svest građana o poplavama, rešenje u preventivi

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović kaže da je neophodno promeniti način razmišljanja kada je reč o poplavama jer, kako ocenjuje, više nisu samo problem poplave na velikim rekama, već one mogu nastati i od malih potočića širokih 50 cm do metar.

"Takvu situaciju imali smo u Kraljevu, Petrovcu na Mlavi, nekim drugim mestima, gde su seoski, šumski, planinski putevi postajali reke u vrlo kratkom vremenskom intervalu zbog velike količine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << padavina koja se desila za kratko vreme. Nama je potrebna edukacija o poplavama kroz obrazovni program", istakao je Nedimović na konferenciji "Poplave u Srbiji - prevencija, reakcija, oporavak - naučene lekcije, naredni koraci", koja je u organizaciji Javnog vodoprivrednog preduzeća Srbijavode organizovana u beogradskom Sava centru.

Nedimović dodaje da je bitno i šta se namerava učiniti u narednom periodu.

"Potrebno je pripremiti se preventivno, a ne samo kad se desi u nekom mestu neka neželjena situacija da razmišljamo kako da saniramo posledice. Rešenje je stoga u preventivi i oslanjanju na nauku i naučna dostignuća", ocenio je on.

Kaže da je u poslednjih 5 godina uloženo novca koliko nije za prethodnih 40 godina, kao i da je 11 gradova u Srbiji "potpuno rešeno".

"To su Niš, Aleksinac, Valjevo, Lučani, Novi Pazar... Rešili smo regulaciju reka i omogućili da ti gradovi budu bezbedni. U Valjevu se završavaju radovi, od 3 reke se brani. Ono što je bilo na Savi, na Drenovcu, biće završeno u narednih par meseci. Neće biti problema ubuduće na tom toku reke Save", naveo je Nedimović i dodao da će u budućnosti mnogo veći problem predstavljati bujični tokovi od samih reka.

Direktor Srbijavoda Goran Puzović kaže da je u prethodnih pet godina, od velikih poplava koje su zadesile Srbiju, urađeno puno.

"Svedoci smo ozbiljnih klimatskih promena koje pogađaju ceo svet, a ni Srbija nije pošteđena. U budućnosti nas čeka ozbiljan rad, ulaganja i investiranja, primena novih tehnologija, novih tehničkih i naučnih saznanja, razmena iskustava sa regionom i svetom. Da li smo bezbedniji, jesmo, da li smo potpuno bezbedni, nismo", izjavio je Puzović.

Kao jedan od najvećih zadataka ističe podizanje ekološke svesti kod građana jer smo, kaže, "svedoci da su sve naše reke, nažalost, ozbiljne deponije".

Kako navodi, izvedeni su ozbiljni radovi na preko 520 lokacija, a 18 velikih investicija je urađeno, zbog kojih se u 18 gradova živi bezbednije.

Srbija, prema njegovim rečima, ima preko 99 poplavnih područja.

"Danas radimo novi investicioni program i plan. Pripremamo nove projekte. Nadam se da ćemo za godinu ili dve u rejonu i slivu Kolubare raditi 2 brane, rekonstruisati obrenovački nasip i time Kolubaru staviti pod kontrolu", rekao je Puzović.

On je dodao da se pripremaju projekti za Zapadnu i Južnu Moravu, te da najveći problem predstavljaju male reke i bujični vodotokovi "koji ruše sve pred sobom".

"Taj problem ćemo rešavati sigurno narednih 20 do 25 godina, a i sve drugo što je prepoznato kao opasnost, trudimo se da sagledamo i podignemo bezbednost naših građana", zaključio je Puzović.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević kazao je da je bilo potrebno izmenama zakona o lokalnoj samoupravi urediti tu oblast tako da jedinice lokalne samouprave, opštine i gradovi, mogu da se udružuju i zajedničkim snagama predlažu projekte i pomažu jedni drugima.

"Tako mogu kvalitetnim projektima, koji imaju za cilj prevenciju problema kakvi su nas zadesili prethodnih pet godina, da uzmu učešće u izradi istih kod ministarstava. Pozivam čelne ljude opština i gradova da podignu nivo svesti, da rade na edukaciji i prevenciji kod svojih sugrađana, kao i na prevenciji uređenja rečnih korita, bujičnih reka koje su najveći problem, a zatim i većih reka", zaključio je Stević.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.