Skupština Vojvodine usvojila pokrajinski Statut

Izvor: BKTV News, 22.Maj.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine usvojila pokrajinski Statut

Skupština Vojvodine je na današnjoj sednici, koja je počela minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama u Srbiji, usvojila Statut AP Vojvodine velikom većinom glasova i bez rasprave o tom najvišem pravnom aktu pokrajine.

Od prisutnih 113 poslanika za novi pokrajinski Statut glasao je 91, protiv je bilo njih sedam, uzdržanih nije bilo a ostali nisu glasali.

Pokrajinska skupština ima ukupno 120 poslanika a za usvajanje Statuta bila je neophodna dvotrećinska većina ukupnog broja.

Skupština Vojvodine usvojila je i Odluku o sprovođenju Statuta pokrajine, kojom je predviđeno da je krajnji rok za usklađivanje svih pokrajinskih akata sa Statutom 30. novembar ove godine.

Pokrajinska skupština usvojila je Statut pošto je prethodno, 20. maja Narodna skupština Srbije dala prethodnu saglasnost na taj akt, takođe ubedljivom većinom glasova poslanika.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je novinarima, posle sednice na kojoj je usvojen i proglašen novi Statut pokrajine, da je time okončan “zajednički napor i poduhvat” i ocenio da je donošenje Statuta značajna odluka i da je njome ispoštovana odluka Ustavnog suda Srbije.

Statut je definisan kao najviši pravni akt AP Vojvodine, koji mora da bude saglasan sa Ustavom i zakonom.

Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije, u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju, u skladu sa Ustavom i zakonom i neodvojivi je deo Srbije, u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti, navedeno je u članu 1 Statuta, navedeno je između ostalog u Statutu pokrajine.
Izvor: tanjug.rs

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština Vojvodine proglasila novi Statut APV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2014

Skupština Vojvodine je na današnjoj sednici, koja je počela minutom ćutanja za nastradale u katastrofalnim poplavama u Srbiji, proglasila je Statut AP Vojvodine velikom većinom glasova i bez rasprave o tom najvišem pravnom aktu pokrajine. Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.