Prodanović: Dunav nije porastao

Izvor: Glas javnosti, 21.Feb.2012, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodanović: Dunav nije porastao

BEOGRAD - Direktor Direkcije za vode pri Ministarstvu poljoprivrede Aleksandar Prodanović izjavio je da nema porasta vodostaja na toku Dunava kroz Srbiju ni kroz Mađarsku kao ni većih opasnosti od formiranja ledenih barijera i poplava.

Prodanović je rekao da u gornjem toku Dunava kroz Srbiju nema više transporta leda iz Mađarske jer je porasla temperatura vazduha i vode, pa je gornji deo toka reke čist.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << njegovim rečima, u donjem toku Dunava kroz Srbiju došlo je do urušavanja strukture leda zbog povećanja temperatura i postepenog pokretanja leda i to je proces koji će trajati narednih četiri do pet dana sve do potpunog otapanja leda.

On je rekao da će manjih čepova od leda na reci biti sa vremena na vreme. "Manjih čepova će biti sa vremena na vreme, ali onih uslova - velika brzina kretanja Dunava, porast vodostaja uzvodno i veći protoci koji bi uslovljavali pojavu većih lednih barijera nema, što je nabitnije", istakao je Prodanović.

Na Savi nema toliko leda, samo da ne bude naglo otopljenje, diirekcija za vode za sad drži sve pod kontrolom.

Sreća pa je gornji tok Dunava OK. Verujem da će akumulacioni sistemi primiti potrebnu količinu vode da ne dođe do izlivanja Dunava.

Sad već iskusni sa poplavama, možemo lakše i bolje da se izborimo sa tim problemom. Koliko čujem, veliki napori se ulažu u prevenciju plavljenja pa možda i ne dođe do velikog izlivanja reka.

Bilo je strašno kad je one godine ono selo u Vojvodini bilo poplavljeno. Iskreno se nadam da nas ove godine neće zadesiti ništa slično. Čula sam da se radi na prevencijama do poplave i da se uveliko pripremaju da najkritičnija mesta što bolje zaštite. Želim im puno sreće.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.