Prirodna katastrofa u Kini i Pakistanu

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prirodna katastrofa u Kini i Pakistanu

Talas poplava koji je pogodio Kinu i Pakistan dobio razmere prirodne katastrofe u kojoj je stradalo više od 4.000 ljudi, a na desetine se vode kao nestali. Štete od vodene stihije prelaze stotine milijardi dolara.

U katastrofalnim poplavama u Kini i Pakistanu stradalo je više od 4.000 ljudi, na desetine se vode kao nestali, a štete od vodene stihije prelaze stotine milijardi dolara.

Jake monsunske kiše u Pakistanu, koje su počele pre tri sedmice, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ostavile su bez krova nad glavom više od šest miliona ljudi, 20 miliona je ugroženo.

Najnoviji izveštaji beleže najmanje 1.500 žrtava, uz napomenu da to, najverovatnije, nije konačan bilans, jer su se već pojavile zarazne bolesti, poput malarije.

Grad Šadakot u južnoj pokrajini Sind je gotovo ispražnjen, kao i mnoga sela.

Generalni sekretar UN Ban Kimun je, pozivajući svet da pomogne Pakistancima, procenio da, zbog razornog udara vodene stihije, Pakistanu predstoje "godine oskudice".

Šef pakistanske diplomatije Šah Mahmud Kureši je izjavio da je u zemlju već stiglo oko 800 miliona dolara pomoći, ali i konstatovao da to nije dovoljno da bi se sanirale posledice katastrofe.

U UNICEF-u su nezadovoljni odzivom međunarodne zajednice da se pomogne Pakistanu gde se, kako kažu, dogodila "ubedljivo najveća humanitarna katastrofa poslednjih decenija", preneo je Bi-Bi-Si.

Istovremeno, narod Pakistana kritikuje svoju vladu da nije dovoljno učinile na ublažavanju posledica katastrofe kao što, prema njihovim rečima, nije uredila sve što treba da se udar elementarnih nepogoda ublaži.

Međunarodni montarni fond (MMF) upozorava da je vlast u Islamabadu suočena sa "ogromnim ekonomskim izazovom".

U cilju pružanja pomoći Pakistanu, u MMF su odlučili da sutra započnu razgovore s vladinim zvaničnicima i predlože im određena rešenja.

U Kini su bujice i klizišta ubili više od 2.500 ljudi, stotine hiljada su evakuisane, a najteža situacija je bila u severozapadnoj provinciji Gansu i oko reke Jalu, uz granicu sa Severnom Korejom.

Državna agencija Sinhua javlja danas da je sa priobalja reke Jalu preseljeno četvrt miliona žitelja sela i gradova, od kojih su mnogi ostali bez domova, stoke i drugih dobara.

Vraćanje normalnog života i u kineskim provincijama, pogođenim poplavama i klizištima, biće dug i skup proces, procenili su zvaničnici.

Ovoletnja katastrofa je nova opomena Kini da je izgradnja nasipa od vitalnog interesa za zemlju
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.