Pripravnost zbog najavljenih padavina

Izvor: Studio B, 13.Mar.2016, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripravnost zbog najavljenih padavina

Današnji dan protekao je relativno mirno, vodostaji reka uglavnom stagniraju ili su u padu, a u blagom porastu bile su Južna Morava i Ibar, a najkritičnije bilo je u Kraljevu i Lučanima.

Sve nadležne službe za borbu protiv poplava su u pripravnosti, pošto Srbiju, prema najavama meteorologa, u naredna dva dana očekuje obilne kiše.

Vodostaji na rekama u Srbiji su u stagnaciji ili blagom opadanju. Manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << količine kiše pale su u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiju, a kritično je bilo u Kraljevu.

Današnji dan prošao je relativno mirno. Sve reke su u stagnaciji ili opadanju, tako da se polako stvaraju uslovi da se građani pogođeni poplavama vrate svojim kućama. Ono što je bilo problematično, to je porast vodostaja reke Ibar u Kraljevu, ali do izlivanja ipak nije došlo i Ibar sada polako opada.

Napeto je u Kosjeriću. Za razliku od prethodnih dana, kada je nivo reke stagnirao, vodostaj Skrapeža koji teče kroz centar grada tokom dana je za dva sata porastao deset centimetara. Trenutno nema opasnosti od izlivanja, ali veliko je pitanje šta će doneti noć jer kiša u Kosjeriću neprekidno pada.

U opštini Lučani reka Bjelica je ponovo u porastu, a u prekidu je i dalje put Čačak - Guča preko Zeoka, a kao alternativni pravac koristi se put preko Graba.

U svim ugroženim područjima pune se džakovi sa peskom i ojačavaju bedemi, a meštanima pomažu pripadnici Vojske, Žandarmerije, policije i dobrovoljaca.

Mnogi putni pravci u Srbiji su ugroženi poplavama, odronima i klizištima, ali nijedan grad ni selo nisu odsečeni. Takođe, poplavljeno je mnogo obradivog zemljišta i aktivirana su mnoga klizišta.

U Obrenovcu je mirno, za sada ne preti nikakva opasnost, ali su meštani na oprezu zbog najavljenih padavina.

Miroslav Čučković, predsednik Opštine Obrenovac kaže da je stanje u Obrenovcu mirno.

"Ne očekujevo nikakve probleme, jer nema problema ni sa rekama u okolini. Ipak, zbog najavljenih padavina, noćas ćemo celu noć dežurati na nasipima", kaže Čučković.

Situacija u Beogradu je pod kontrolom i nema opasnosti od izlivanja, kažu u Gradskom štabu za vanredne situacije. Nivo reka je u opadanju, a prethodnih dana ojačani su bedemi u Rakovici, Cukarici, Lazarevcu i Obranovcu. Najavljene padavine od 5 do 10 litara kiše po metru kvadratnom ne bi trebalo da izazovu veće probleme, kažu u gradu i apeluju na građane da slušaju apele nadležnih organa.

Sve nadležne službe za borbu protiv poplava su u pripravnosti, pošto Srbiju, prema najavama meteorologa, u naredna dva dana očekuje obilne kiše.

Zabrinjava najavljena količina padavina u Raškoj i Moravskoj oblastima, gde se voda još uvek nije povukla i gde su ljudima još uvek poplavljene kuće. Tamo je i svaka kap kiše koja padne problem, a kamoli najavljenih 20 litara po metru kvadratnom.

U Sektoru za vanredne situacije ne očekuju da oblast jugoistočne Srbije može da bude ugrožena, čak i većim količinama padavina, jer kako kažu, korita reka su u takvom stanju da mogu da prime tu količinu padavina. Ipak, njihove ekipe će dežurati i u Boru, Nišu, Zaječaru i Pirotu.

 

Apel "Puteva Srbije"

 

JP "Putevi Srbije" upozorilo je danas sve korisnike puteva da je na državnom putu II A reda broj 215 deonica Kruševac - Đunis - Granica PZP Kruševac/Niš u mestu Đunis došlo do pojave vode na kolovozu usled izlivanja Južne Morave.

JP „Putevi Srbije" apeluje na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu, da posebno budu oprezni u vožnji, povedu računa o brzini kretanja vozila i poštuju saobraćajnu signalizaciju, da u planinske i više predele zemlje ne kreću bez zimske opreme i povedu računa o bezbednosti radnika koji izvode radove, navodi se u saopštenju "Puteva Srbije".

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.