Približava se stravično nevreme: Najveće poplave u poslednjih 110 godina

Izvor: B92, 19.Okt.2023, 16:26

Približava se stravično nevreme: "Najveće poplave u poslednjih 110 godina"

Veći deo severne Evrope pripremio se za olujno nevreme koje danas dolazi sa istoka.

Vlasti upozoravaju da bi poplave mogle da izazovu velike probleme u Danskoj, na Baltičkom moru i severu Velike Britanije.

Danski emiter TV2 javio je da će region verovatno pogoditi najveće poplave u poslednjih 110 godina, a Danski meteorološki institut saopštio je da bi talasi mogli da dostignu visinu od četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metra duž istočnih obala.

Meteorološka agencija u Velikoj Britaniji izdala je crveno upozorenje za delove Škotske jer se očekuju velike padavine danas i sutra, kao i zbog mogućnosti velikih poplava opasnih po život. Poslednji crveni alarm u Velikoj Britaniji izdat je 2020. godine, preneo je AP.

U Irskoj je oluja Babet, praćena obilnim padavinama, dovela do poplava u nekoliko gradova i sela, a pojedine oblasti su danas ostale pod vodom i bez struje. Vojnici su pomogli u evakuaciji u gradu Midlton u okrugu Kork, gde je poplavljeno više od 100 imanja.

U Danskoj, stanovnici su postavljali vreće sa peskom duž kritičnih područja. Policija južne Danske pozvala je ljude duž istočne obale da napuste ugrožena područja jer bi vikendice, luke i druga mesta mogla biti poplavljena.

Policija je upozorila da bi putevi mogli biti blokirani. Aerodrom u Kopenhagenu i danska državna železnička kompanija upozorili su da u petak može biti otkazivanja i kašnjenja u saobraćaju zbog lošeg vremena. Nekoliko trajektnih linija između danskih ostrva je obustavljeno, kao i trajekti za Rostok u severnoj Nemačkoj i za Oslo. Švedski meteorolozi su takođe izdali upozorenje za južnu obalu od petka uveče i za subotu.

Oni su rekli da bi nivo vode u južnim delovima Švedske mogao da dostigne najviši nivo od 1990-ih.

U Nemačkoj su vlasti upozorile na visok nivo vode u zalivima u Šlezvig-Holštajnu, južno od granice sa Danskom, do sredine subote. Vlasti su takođe upozorile na visok nivo vode u naredna dva dana na obali Baltičkog mora u Šlezvig-Holštajnu, najsevernijoj nemačkoj saveznoj državi, sa mogućim nivoom vode do dva metra iznad proseka u uvali gde se nalazi grad Flenzburg.

Norveški meteorolozi najavili su da će jaki istočno-severoistočni vetrovi pogoditi južnu Norvešku sa istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.