Prete nove poplave, štabovima naređeno da se spreme

Izvor: B92, 05.Mar.2018, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prete nove poplave, štabovima naređeno da se spreme

Vodostaj Južne Morave i dalje raste. Prete nove poplave. Ministar Stefanović naložio svim štabovima za vanredne situacije da hitno preduzmu sve mere.

Vanredna odbrana od poplava ranije je proglašena tokom sliva Južne Morave, a reka se izlila u mestu Đunis, zbog čega je danas došlo do obustave saobraćaja na deonici Kruševac - Đunis. Takođe, ugroženo je i naselje Višnjar na Belom Timoku, preneo je RTS.

Ribarska reka u Kaoniku je poplavila oranice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u priobalju zbog topljenja snega sa Jastrepca, poplavljeno je nekoliko srpskih sela u centralnom delu Kosova i Metohije, a najugroženiji su meštani sela Prilužje.

Crni Timok i Beli Timok rastu, najugroženija sela su Trnavac, Vražogrnac, Gamzigradska banja, a pripremljeno je 5.000 džakova, pomažu vojska i policija, navela je RTS. Vanredna situacija zbog naglog topljenja snega i porasta vodostaja reka proglašena je u Zaječaru, Kruševcu, Prokuplju, Doljevcu i Žitoradi.

Kako navode iz Štaba za vanredne situacije u Zaječaru, stanovništvu su najpotrebnije cistrerne za vodu. U selu Borovac, prema Knjaževcu, zamućen je izvor za vodosnabdevanje i cisterna sa pijacom vodom biće upućena ka tom mestu.

Strahuje se da će takvih cisterni biti poterebno na više punktova jer su sva izvorišta u okolnim selima ugrožena zbog podzemnih voda i zbog bujičnih potoka. U porastu je i vodostaj reke Rasine zbog preventivnog ispuštanja vode iz Ćelijskog jezera.

Vodostaj Toplice je u opadanju, a u Prokuplju i Žitorađi i dalje je na snazi vanredna situacija, prenele su danas Južne vesti.

Komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je danas svim štabovima za vanredne situacije da hitno preduzmu sve neophodne preventivne i operativne mere kako bi se smanjio rizik od eventualnih poplava koje mogu nastati usled topljenja snega i rasta vodostoja na rekama.

Stefanović je na vanrednoj sednici Republičkog štaba za vanredne situacije objasnio da će usled povećanja temperature doći do topljenja snega što može izazvati izlivanje bujičnih potoka, a možda i reka.

"Važno je da se ljudi spreme. Vlada Republike Srbije i njeni organi u prethodnom periodu radili su dosta na utvrdjivanju obala", rekao je ministar.

Stefanović je naveo da je svim subjektima naloženo da se uspostavi potpuna koordinacija aktivnosti u izvršenju preventivnih mera na odbrambenim linijama i branama sa akumulacijama, kako bi se obezbedili neophodni uslovi za odbranu od eventualnih poplava.

Prema njegovim rečima, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije preduzeće sve neophodne mere u cilju podizanja funkcionalne sposobnosti i angažovanja sredstava u slučaju pojave opasnosti od poplava, a i koordiniraće angažovanje ostalih institucija.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić istakao je da je u narednom periodu, imajući u vidu hidrometerološke prognoze, neophodan potpuni monitoring i pripravnost svih snaga.

"Tokom jučerašnjeg dana imali smo neke preventivne evakuacije, ali nije bilo ozbiljnije štete. Sektor za vanredne situacije pojačao je u toku prethodnog dana prisustvo u Zaječaru, uputio dva specijalistička tima i koordinirano na terenu radi sa ljudima iz "Srbija voda"", rekao je Marić.

On je istakao da Sektor za vanredne situacije u odnosu na 2014. godinu danas ima više obučenih ljudi, koji su opremljeniji za spasavanje i rad na vodi i dodao da će specijalistički timovi biti upućivani i dislocirani prema prognozi Hidrometerološkog zavoda i u dogovoru sa preduzećem "Srbija vode". Ako se svi delovi sistema uključe kako očekujemo, ako bude potpuna pripravnost, mislim da ćemo iz predstojećeg perioda izaći bez većih šteta", naglasio je Marić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.