Posle svake kiše   poplava

Izvor: Blic, 12.Dec.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle svake kiše poplava

Gradiška - U Hipodromskom naselju kod Gradiške, koje je proletos bilo potopljeno, zavladala je panika jer im je voda ponovo na kućnom pragu. Zahtevaju da opština ispoštuje obećanje o izgradnji odvodnih kanala i spreči nove štete.

Dragan Pešić kaže da su oni žrtve poplave već deset godina i tvrdi da je za to odgovorna lokalna uprava koja je dopustila neplansku gradnju.

„Ovuda je tekla reka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jurkovica čije je korito većim delom zatrpano i tu izgrađene kuće, pomoćni objekti, garaže... Posle kiše voda nema kuda oticati nego se zadržava u naselju. To nam stvara velike probleme i štete", kaže Pešić. Njegovoj komšinici Vidi Babić koja radi u trgovini voda je više puta plavila tezge i rafove.

„U panici smo, razočarani u obećanja, posle prošle poplave, da će biti očišćeni odvodi, a gotovo ništa nije urađeno", tvrdi Vida.

Milorad Tubin i Dragica Despot kažu da noćima dežuraju u strahu da im voda ne uđe u kuću. Oni su revoltirani zato što njihovo naselje koje nema ni kanalizacione mreže godinama trpi velike štete od poplave.

„Više nikome ne verujemo. U Lamincima je iskopan kanal kroz celo selo, uređeni prilazi kućama, a ovde u gradu ne radi se ništa. Kod nas su više puta dovozili mašine samo za slikanje, a posle, pravac u Lamince na posao. To nije pravedno ni moralno", saglasni su Milorad i Dragica.

Da bi izrazili protest i ukazali na ovaj problem, stanovnici Hipodromskog naselja, na adrese odbornika SO Gradiška, poslali su fotografije na kojima su poplava i zapušteni kanali. Na taj način iskazuju protest za stanje i traže hitnu akciju.

Trivo Janjetović, načelnik Komunalne policije u Gradiški, kaže da mu je poznata situacija u Hipodromskom naselju, ali tvrdi da se ništa ne može uraditi za kratko vreme.

„Tu nema kanala niti je on projektovan. Voda se zadržava u uvalama i staračama jer je prekinut tok reke Jurkovice. Ne znam kako to rešiti i na koji način, potreban je ekspert koji bi snimio stanje i predložio rešenje. Mi ne bežimo od toga niti smo zaboravili ugrožene meštane koji su delimično krivci", rekao je Janjetović.

On osporava tvrdnju da ništa nije urađeno u tom delu grada. Kaže da su mašine na terenu i čiste kanale gde god je to moguće, u šta se svako može uveriti na licu mesta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.