Popravlja se brana kod Petrovca na Mlavi

Izvor: RTS, 06.Dec.2018, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popravlja se brana kod Petrovca na Mlavi

U naselju Busur kod Petrovca na Mlavi popravlja se brana koja je pukla pre pola godine kada je bio poplavljen veliki deo opštine. Šteta bi, kažu upućeni, možda bila manja da je brana pravilno održavana.
Nakon pedeset godina čuvanja, brana na rečici Busur, pod teretom mulja i duplo veće količine padavina od uobičajenog proseka pukla je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pre šest meseci.

Reka Busur u junu je poplavila 20 sela u opštini Petrovac na Mlavi. Tada je dostigla bujični talas visine osam metara. Sada je toliko mala da prolazi kroz cev.
Popravku brane, finansira Kancelarija za javna ulaganja sa 186 miliona dinara a radovi će trajati devet meseci.
"Obuhvata kompletnu rekonstrukciju brane sa njenom promenom funkcionalnih karakteristika, izgradnjom u prvoj fazi četiri pregrade koje će zadržavati mulj", kaže Goran Puzović, direktor JVP "Srbijavode".
"Pored rekonstrukcije vodotokova prvog reda, dobili smo od kancelarije za javna ulaganja oko milion evra za vodotokove drugog reda",  kaže predsednik opštine Petrovac na Mlavi Duško Nedinić.
U kancelariji za javna ulaganja kažu da su velike vode postale redovna pojava u Srbiji i da za njih uvek treba biti spreman. Prvi korak u preventivnom delovanju je izrada katastra vodoprivrednih objekata.
"Ima objekata koji nisu ničiji. Imate veštačke akumulacije koje su pravljene da bi navodnjavale prostore u Vojvodini. Ne zna se ko njima gazduje uopšte, ima čak i preduzeća koja su u stečaju. Zato spremamo nove propise koji će sve ove objekte obuhvatiti, država da se stara o njima i da vodi računa o njima", kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
Za mnogo objekata se još ne zna ko je nadležan da ih održava, a to i bez velikih padavina može dovesti do popolava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.