Poplavljeni pokušali da prevare državu

Izvor: Vesti-online.com, 07.Nov.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplavljeni pokušali da prevare državu

U valjevskom kraju otkrivena su četiri slučaja malverzacija prilikom obnove kuća nakon poplava, saznaje „Blic“.

Pojedinci u okolini Valjeva su pokušali da iskoriste dituaciju i da an prevaru dožu do novca

 

Reč je o lažnim podacima o prebivalištu oštećenih, otkrili su veštaci komisije za proveru stanja na terenu koju je angažovala vladina Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih.

 

Komisija, na čijem je čelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << bio penzionisani načelnik Odeljenja policije u Valjevu Dragomir Simić, prvo je utvrdila da je Radovan Aleksić iz sela Rebelj na Medvedniku, gde je najviše domaćinstava postradalo u klizištu, nezakonito dobio 3,5 miliona dinara za izgradnju nove kuće.

 

Kako kažu izvori “Blica”, Aleksić je formalni naslednik oštećenog objekta u Rebelju, ali on ne živi u njemu već u susednom zaseoku Rebelja, dok u polusrušenoj kući za koju je država dala novac živi snaha.

 

Osnovni kriterijum za dobijanje državne pomoći bio je da porodica živi u objektu. Niko ne spori da je onima koji su uzeli novac pričinjena šteta, ali je izigran taj ključni kriterijum.

 

Sledeće dve malverzacije otkrivene su zbog lažnog prijavljivanja prebivališta.

 

- Miloš Arsić ima prijavljeno prebivalište u Rebelju, ali ne živi u selu gde je oštećen objekat, već poslednje dve godine živi i radi u manastiru Lelić, gde ga je komisija Kancelarije za obnovu pronašla. Živan Simić iz sela Rabas je prijavio da živi u staroj trošnoj kući, ali je utvrđeno da u njoj ne boravi, već da živi u susednoj kući sa sinom - objašnjava naš izvor.

 

Rešenje o izgradnji novog doma, i to od 100 kvadratnih metara, dobio je i Zdravko Đokić iz sela Balinović, koji je prijavio da u njegovom domaćinstvu žive sin, snaha i dvoje unučića. Komisija je utvrdila da ta porodica ima prijavljeno prebivalište u selu gde se nalazi oštećeni objekat, ali da već duže vreme žive u Valjevu.

 

- Očigledno je došlo do zloupotrebe službene dokumentacije, jer su u tri slučaja dostavljene potvrde o prebivalištu koje ne odgovaraju stvarnom stanju - kaže zamenik gradonačelnika Žarko Kovač.

 
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.