Poplavljena Đavolja varoš

Izvor: Blic, 20.Apr.2014, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplavljena Đavolja varoš

Podnožje Đavolje Varoši je poplavljeno, ali zemljane figure nisu ugrožene, rekao je večeras Tanjugu upravnik tog kompleksa Radoje Stepanović.

U podnožju su muljem i granjem zatrpana dva mosta, poplavljen je restoran i suvenirnica, napomenuo je Stepanović. Voda je u opadanju, pa ćemo narednih dana intenzivno raditi na saniranju stanja kako bi posetiocima odmah mogli da mogućimo posete, rekao je on.

Stepanović je rekao da je put prema selu Đake >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << danas prokrčen i da je on sada prohodan.

Kompleks je 1959. godine proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Godišnje Davolju Varoš poseti oko 50.000 turista, a to mesto je bilo kandidovano i za jedno od sedam svetskih čuda prirode.

Ovaj geomorfološki fenomen, prema narodnoj legendi, predstavlja skamenjene svatove koji su pošli da venčaju brata i sestru.

Umešla se, prema tom predanju, Božija sila i kaznila ih.Đavolja Varoš je od 1959. godine pod zaštitom države, a 1995. je Uredbom Vlade Republike Srbije proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite kao spomenik prirode.

Nakon nominacije za sedam svetkih prirodnih čuda, taj spomenik prirode godišnje poseti više od 50.000 stranih i domaćih trurista.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Poplave nanele štetu Đavoljoj varoši

Izvor: Vesti-online.com, 20.Apr.2014

Velike poplave na područiju opštine Kuršumlija nanele su ogromu štetu lokalitetu Đavolja Varoš, koji je bio nominovan za sedam svetksih čuda prirode, izjavio je za Južnu Srbiju predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić...Kandidat za nova svetska čuda ugrožen zbog poplava: Djavolja Varoš .. ..Vidić...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.