Poplave ugrozile 75 kuća

Izvor: Blic, 11.Sep.2010, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave ugrozile 75 kuća

Prijedor - Veliko nevreme izazvalo je poplave i bujice preksinoć u Kozarskoj Dubici, Kostajnici, Oštroj Luci i Novom Gradu. Mnoga domaćinstva su bila u opasnosti pa su meštani evakuisani, a najkritičnije je bilo u dubičkoj ravni – selima Međeđa, Međuvođe i Knežica.

Na području Međeđe ugroženo je 50 domaćinstava, a tri su evakuisana. Stanje je juče nakon podneva bilo nešto bolje jer je vodostaj bio u blagom padu. Donji obodni kanal je izlio iz korita i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poplavio sva domaćinstva pored puta. U Knežici i Međuvođu ugroženo je 25 kuća. Put Dubica –Prijedor sat vremena nije bio prohodan. Klizišta za sada nema u ovoj opštini, a na terenu su sve vreme bile jedinice civilne zaštite i vatrogasna jedinica.

"Ugrađeno je više od 600 vreća peska u Međeđoj, a ako kiša nastavi padati noć će biti kritična za stanovnike ovog područja", rekao je šef Odseka CZ Kozarska Dubica Đuro Trubarac. Opštinska organizacija Crvenog krsta je na predlog CZ pružila pomoć evakuisanim porodicama iz Međeđe. Načelnik Nino Jauz, koji je obišao poplavljena područja, rekao je da se treba temeljno rekonstruisati gornji i donji obodni kanal u Međeđi. „Po hitnom postupku smo napravili predlog mera koji je upućen Direkciji za vode i Vladi RS i skrenuli smo pažnju na hitnost rešavanje ovog problema" rekao je Jauz.

U Kostajnici noć je za mnoge stanovnike bila dramatična, jer je kiša praćena jakim vetrom uzrokovala dosta slivnih voda, koje su poplavile potoke Mačkovac i Taviju. Reka Tavija se izlila i poplavila ulice Ranka Šipke i Ulicu 2. maja u samom centru Kostajnice. Voda je prodrla i u mnoge stambene objekte, a u centru grada poplavljena su i tri preduzeća, te ugostiteljski objekti. Stariji meštani Kostajnice kažu da ovakvo nevreme ne pamte još od 1974., a mnogi stanovnici su ostali bez drva jer je voda nosila sve pred sobom. Klizište se pojavilo u gradu u Ulici Petra Pecije i Ranka Šipke, a za sada ugrožava jednu kuću. Ekipe civilne zaštite i vatrogasci su celu noć bile na terenu i pomagali stanovništvu, a evakuisana je porodica Nade Stupar sa decom. U mnogim domaćinstvima evakuisana je stoka, a u preduzeću „Foresta" mašine i kompletan pogon bili su pod vodom.

U opštini Oštra Luka najviše je stradao deo oko Budimlić Japre, gde su se pojavili odroni uz dolinu reke Japre, poplavljena su zemljišta i stambeni objekti. Putevi su oštećeni, a načelnica Drena Kuridža kaže da stanovnici ove godine imaju ogromne štete zbog poplava. Ni novogradska opština nije juče bila pošteđena, pa su poplavljena mnogi putevi, domaćinstva i poljoprivredna dobra.

Spasao nepokretnu komšinicu

Rade Nožinić spasao je nepokretnu kćerku svoje komšinice Nade Grublješić u poplavi u centru Kostajnice, izjavio je rukovodilac Civilne zaštite u Kostajnici Slobodan Đurić. '’Voda je brzo ušla u kuću Nade Grublješić i njene nepokretne kćerke čije je zapomaganje čuo komšija Nožinić i izvukao ih u trenutku kada se voda počela izlivati kroz prozore kuće na ulicu’’, rekao je Đurić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Poplavljeno stotinak kuća u Kozarskoj Dubici i Kostajnici

Izvor: RSplaneta.com, 11.Sep.2010

Stotinak domaćinstava na području Kozarske Dubice i Kostajnice je zbog obilne kiše poplavljeno, dok je i u nekim drugim područjima BiH takođe pričinjena šteta.Na području opštine Kozarska Dubica poplavljeno je 75 domaćinstava, škola i crkva. Đuro Trubarac, šef Civilne zaštite, precizirao...

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.