Izvor: RTS, 25.Jun.2009, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave u centralnoj Srbiji

Vrnjačka Banja i okolna naselja pod vodom usled obilnih padavina. Više od 200 domaćinstava poplavljeno. Jaka kiša i olujni vetar paralisali beogradsko naselje Banjicu.

Više od 200 domaćinstava u nekoliko naselja u okolini Vrnjačke Banje poplavljena su usled obilnih padavina i izlivanja reka. Oko 1.000 hektara oranica i dalje je pod vodom.

Nivo Dunava je u većem porastu. Očekuje se da će kod Bezdana nivo redovne odbrane od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poplava biti proglašen 28. juna, a vrh talasa stiže 1. jula.

Hidrolozi ne očekuju da vodostaj dostigne nivo vanredne odbrane.

U opštinskom kriznom štabu rečeno je da za sada nije moguće utvrditi niti pretpostaviti kolike će biti razmere ove meterološke nepogode.

Zbog obilnih padavina uništeno je dvadesetak lokalnih mostova, ali strahuje se da taj broj veći, izjavio je predsednik opštine Vrnjačka Banja Zoran Seizović. 

Saobraćaj na magistralnom putu Kraljevo - Vrnjačka Banja bio je u prekidu više sati.

Prema podacima kojima raspolaže vrnjačka meterološka stanica, u toku noći i pre podneva za 18 sati, palo je više od 170 litara kiše po metru kvadratnom.

Kasno posle podne obilne padavine pogodile su i beogradsko naselje Banjica, zbog čega je saobraćaj u pojedinim ulicama bio obustavljen.

Nivo vode na kolovoza viši je od 30 centimetara. Kod "Pet solitera" na Banjici nekoliko automobila ostalo je zarobljeno u vodi.

Saobraćaj je potpuno obustavljen u Crnotravskoj ulici, a oteženo se odvija i u okolnim ulicama u kojima je nivo vode takođe visok.

Jaka kiša i olujni vetar kasno sinoć pogodli su jagodinski kraj. U naselju Trnava, izlila se reka Belica, ali grad za sada nije ugrožen.

Poplavljeno je desetak domaćinstava, a najveća šteta je u baštama i proizvodnim radionicama.

Predsednik operativnog štaba za zatštu od elementarnih nepogoda Jasminka Jovanovi rekla je da su obilne padavine u protekla dva dana u Kraljevu poplavile desetak stambenih objekata.

Jovanovićčeva je izjavila da neka mesta ne bi bila poplavljena da su kanali pored puteva bili prošireni.

Protekle noći zabeležene su velike količine padavina na planini Goč.

Juče su i nekoliko ulica Niša našlo pod vodom.
Pogledaj vesti o: Vrnjačka Banja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.