Poplave prete Hrvatskoj

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave prete Hrvatskoj

Poplavni talas stigao u Hrvatsku. Evakuisano oko 300 meštana naselja Virja Otoka na području Varaždinske županije. U Sloveniji se reke povlače, ali je šteta ogromna.

Zbog izlivanja Drave usled vodenog talasa koji je u Hrvatsku ušao iz Slovenije, danas posle podne evakuisano je oko 300 meštana naselja Virja Otoka na području Varaždinske županije,

Hrvatski mediji izveštavaju da je voda u Virje Otoku toliko narasla da spasioci do kuća mogu doći samo čamcima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Policija je saopštila da će meštani biti smešteni u vatrogasni dom u Cestici ili kod rodbine.  Odluka o evakuaciji doneta je nakon što je u Virju Otoku probijen nasip u dužini od 30 metara.

Prema navodima lokalnih medija, poplavljeno je oko 150 kuća na području Lovrečan Otoka i Virje Otoka, a na terenu je stotinak vatrogasaca i policajaca.

Vanredne mere odbrana od poplava proglašene su u nekoliko opština na varaždinskom i međimurskom području. Zatvorena su dva manja granična prelaza sa Slovenijom.

Na ulasku u Hrvatsku očekivan je protok Drave od 3.100 kubnih metara u sekundi, ali je on, kako navodi HRT, dostigao 3.300 kubnih metara u sekundi.

Situacija se pažljivo prati u regionu Zagreba zbog Save. U Hrvatskim vodama rečeno je da je vodostaj na području Podsuseda 497 centimetara, što je manje nego 2010. godine, kada je zbog slične situacije područje Velike Gorice pogodila poplava.

Poplavljena su nizinska područja Brdovca i Zaprešića koja su nenaseljena i nisu branjena nasipom, jer je reč o područjima koja su uobičajeno poplavljena kada je veći vodostaj Save, prenose mediji.

Reke u Sloveniji većinom su počele da se povlače u korita, saopštila je Agencija za životnu sredinu.

Crvena uzbuna još važi za područje gornje i donje Podravine i Posavlja.

Reka Drava počela je da opada i njen protok je u gradu Dravogradu jutros iznosio 1.250 kubnih metara u sekundi, dok se reka Mura u Gornjoj Radgoni ustalila na 960 kubnih metara u sekundi.

Normalni protok reka je oko 500 kubnih metara vode u sekundi.

U opadanju je i vodostaj drugih reka, ali je šteta od poplava ogromna.

Procene štete biće objavljene narednih dana kada se voda potpuno povuče iz gradova, sela i sa polja širom Slovenije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.