Poplave ponovo pogodile Srbiju

Izvor: Danas, 07.Mar.2016, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave ponovo pogodile Srbiju

Beograd - - Zbog izlivanja reka u opštinama Čačak, Lučani, Arilje, Topola, Novi Pazar i Bajina Bašta proglašeno je vanredno stanje.

Najkritičnije je u okolini Čačka, gde je oko 420 ljudi iz sela Konjevići i Preljina do sada evakuisano zbog izlivanja reke Čemernice. U toku dana selo Preljine je posetio premijer Aleksandar Vučić i tom prilikom najavio hitnu sednicu vlade koja bi trebalo da bude održana u utorak.

- Neću da vam dajem lažna obećanja, ali pomoći >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << ćemo koliko možemo. Nama ostaje da brzo rešavamo problem i da vidimo da svaka kuća bude zadovoljna. Da koliko od sutra krenu opštinske komisije zajedno sa vladinim komisijama i da nadoknađuju štetu - rekao je Vučić.

U opštini Topola je zbog izlivanja reka i potoka uzrokovanih obilnim kišama, proglašena vanredna situacija. Odluku je, na predlog lokalnog Štaba za vanredne situacije, doneo predsednik topolske opštine Dragan Živanović.

"Kiša koja je padala u toku prethodnih dana izazvala je bujanje i izlivanje potoka i reka koje su već na pojedinim mestima izazvale materijalnu štetu. Nabujala Jasenica je u Šatornji odnela jedan prelaz, a izlila se u Božurnji i Goroviču. Bedemi koji su lane izgrađeni u Natalincima još izdržavaju udare Jasenice u Natalincima. Izdržavaju i nasipi na reci Kamenici, dok se reka Kubršnica izlila duž atara Zagorice, Maskara i Rajkovca i potopila okolna polja. Jarmenovačka reka ugrožava put i tamo se već nalaze ekipe i mehanizacija javno komunalno i stambenog preduzeća", navodi se u jučerašnjem saopštenju službe informisanja opštinske uprave u Topoli.

Opštinski štab za vanredne situacije odluku o vanrednoj situaciji u Lučanima je doneo nakon izlivanja reke Bjelice i njenih pritoka. Zbog izlivanja reke Bjelice saobraćaj na putu Lučani-Guča i Guča-Čačak preko Jelice obustavljen. Nabujale reke poplavile su preko 500 hektara obradivog zemljišta u opštini Lučane. Voda je ušla u desetine kuća u naseljima Turica, Puhovo, Đerać, Dljin, Lis i Viča kao i u stambene objekte u Guči. Voda je prodrla u upravnu zgradu i poslovni prostor fabrike "Milan Blagojević" u Lučanima, u Dom zdravlja Lučani, u zgradu bolnice u Guči, u zgradu srednje škole u Guči i glavnu trafostanicu u Guči, zbog čega u ovom naselju juče nije bilo struje.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je nakon proglašenja vanrednog stanja u ovoj opštini najavio rušenje mostova koji se nalaze na vodotocima. U Novom Pazaru se izlila reka Jošanica i, prema Mahmutovićevim rečima, teče magistralnim putem.

- Evakuisaćemo stanovništvo iz ugroženih delova grada, da niko ne bi izgubio život u ovoj opasnosti. Kompletna mehanizacija svih javnih i privatnih preduzeća je na terenu, a dogovoreno je da vatrogasci i vojska takođe budu na terenu - rekao je Mahmutović. On je naveo da su od ujutru postavljeni džakovi sa peskom na kritičnim mestima, a da veliki deo grada nema struju i vodu. Najugroženija naselja u ovoj opštini su Jaklja, Mur, Šutenovac, Trnava i Banjska petnja.

Vanredna situacija je proglašena i u Bajinoj Bašti, gde je prema procenama predsednika opštine Radomira Filipovića, voda najveću štetu napravila na području sela Dub, gde je bujica odnela most, kao i u mesnim zajednicama Rogačica, Pilica, Solotuša i Višesava. U Bajinoj Bašti je proglašena vanredna situacija jer se narednih dana, kako je za Danas rekao predsednik te opštine Radomir Filipović, očekuju nova klizišta.

- Zbog pojave klizišta, oštećeno je sedam mostova i u prekidu je državni put Bajina Bašta - Užice, preko Duba zbog oštećenog mosta, ali ekipe JP Putevi su na terenu i saniraju štete - rekao je Filipović i dodao da za sada ne može da proceni obim štete.

U noći između nedelje i ponedeljka najkritičnije je bilo u Kosjeriću i Arilju, gde je zbog poplave evakuisano 15 osoba. Prema rečima predsednika opštine Arilje Zorana Todorovića, od poplave je i dalje ugroženo oko 200 kuća i to u selima Vrane, Raškova Bara, Gruda, Mirosaljci, Virovo, Stupčevići, kao i nekoliko preduzeća.

- Od jutros ne radi fabrika vode, ali snabdevanje je omogućeno iz rezervoara sa već prerađenom vodom. Kada budu potrošene te količine, biće problema sa vodosnabdevanjem svih pet opština, a ne samo Arilja - rekao je za Danas Todorović i dodao da ne zna kada bi ta fabrika mogla da počne da radi, dodavši da se polako normalizuje snabdevanje električnom energijom u pojedinim delovima te varošice.

"Na teritoriji opštine Čačka angažovano je 47 pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica sa 14 vozila. Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša se nalazi u selu Konjevići, a u Čačku su i specijalistički timovi iz Beograda i Novog Sada. Iz Kraljeva u Čačak upućen je 71 pripadnik Žandarmerije", saopšteno je iz MUP-a i navedeno da su stavljeni u pripravnost specijalistički timovi za spasavanje i rad na vodi i specijalizovane jedinice civilne zaštite za spasavanje na vodi i pod vodom.

Poplavni talas očekuje se u Kraljevu, gde je Štab za vanredne situacije u neprekidnom zasedanju od nedelje uveče. Kišni talas ide prema varošici Ušće, pedesetak kilometara od Kraljeva i tamo su tri kuće pod vodom, a vatrogasne jedinice su izvlačile vodu iz dve kuće u selu Mrsać.

Načelnik sektora za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je da su "Srbijavode" proglasile vanrednu odbranu od poplava i da nivoi Ibra i Morave rastu, jer je od preksinoć u Kraljevu palo oko 37 litara kiše po kvadratnom metru.

- Meteorolozi najavljuju nestabilno vreme do 21. marta, ali kratak prekid padavina koji je najavljen za utorak ostavlja dovoljno vremena da se reaguje - ocenio je Kočović, dodajući da su mehanizacija i ljudstvo u pripravnosti.

Bez voza između Požege i Čačka

Zbog izlivanja Zapadne Morave kod železničke stanice Jelen Do, u prekidu je železnički saobraćaj na pruzi Požega - Čačak, saopštile su Železnice Srbije. "Voda je prekrila skretnice, blok signale i prugu na toj deonici, pa je železnički saobraćaj morao da bude obustavljen. Na svim drugim pravcima u Srbiji vozovi redovno i nesmetano saobraćaju", navode iz Železnica.

Pomoć Crvenog krsta

Crveni krst Srbije uputio je pomoć u hrani, sredstvima za ličnu higijenu i dezinfekciju, u ukupnoj težini od 11 tona, za 350 porodica koje su pogođene poplavama u opštinama Lučani, Arilje, Požega i Čačak. Osim toga, Crveni krst je uputio i 10 članova Nacionalnog tima za zbrinjavanje u poplavama.

FoNet

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.