Poplave i suše ugrožavaju planetu

Izvor: B92, 28.Apr.2012, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplave i suše ugrožavaju planetu

Beograd -- Ciklus kruženja vode u prirodi ubrzao se više nego što su naučnici očekivali, što bi u bližoj budućnosti moglo da dovede do katastrofalnih vremenskih nepogoda.

Ciklus kruženja vode u prirodi ubrzao se više nego što su naučnici očekivali, što bi u skorijoj budućnosti moglo da dovede do smenjivanja ekstremnih vremenskih prilika, odnosno do katastrofalnih vremenskih nepogoda, poplava i suša, koje bi ugrozile veliki deo planete, zaključuju načnici Nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Laboratorije Lorens Livermor iz Kalifornije u svojoj najnovijoj studiji, koja je danas objavljena u stručnom časopisu "Sajens”.

Merenjem saliniteta na površini okeana naučnici su, naime, ustanovili da se ciklus kruženja vode u prirodi u proteklih pola veka ubrzao za 4%, što ne deluje naročito mnogo, ali ipak je dvostruko više od cifre koja je dobijena kompjuterskom analizom klime.

Ako se ova procena pokaže kao tačna, to znači da bi se kasnije tokom ovog stoleća ciklus kruženja vode, zbog zagrevanja planete za samo nekoliko stepeni, mogao ubrzati i do 20%, što bi dovelo do nezapamćenog talasa poplava i suša, odnosno do pretvaranja nekih sadašnjih poljoprivrenih regiona u suve pustinje, dok bi drugi, pak, bili izloženi stalnom plavljenju.

Ova sudija, koja ukazuje da globalno otopljavanje mora ozbiljno da se shvati, nije prva ovakve vrsate, ali može se smatrati daleko najpouzdanojom.

Pretpostavka da globalno zagrevanje mora da se odražava i na brzinu ciklusa kruženja vode u prirodi, i u kolikoj meri, do sada, naime, nije mogla da bude potvrđena nezavisnim merenjima u prirodi, jer je bilo izuzetno teško egzaktno izmeriti stanje najvećih svetskih rezervoara vode, okeana.

Sada je, međutim, to omogućio metod merenja varijacija saliniteta površine okeana, koje su dovoljno velike da se mogu ustanoviti i iz svemira, tako da je NASA nedavno specijalno u te svrhe u orbitu poslala satelit Akvarijus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.