Poplave i Srbija: Borba sa vodom - vanredna situacija u 35 opština i gradova

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 09:05

Poplave i Srbija: Borba sa vodom - vanredna situacija u 35 opština i gradova

U prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da će u većem delu Srbije kiša padati do kraja dana, a da bi u subotu padavine trebalo da se smanje.

Umesto sunca i visokih temperatura, središnji dani juna doneli su Srbiji veliku količinu padavina i borbu sa poplavama.

Vanredna situacija proglašena je u 35 gradova i opština, dok vatrogasci, spasioci i pripadnici hitnih službi evakuišu ljude i pokušavaju da saniraju oštećene mostove i puteve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Saobraćaj je prekinut na pojedinim regionalnim putevima kod Čačka, Kraljeva, Kragujevca i Jagodine u centralnoj Srbiji, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Kod Kraljeva, voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani, tako da je u prekidu saobraćaj na tom putu ka Čačku i zapadnoj Srbiji.

Jutro posle rušenja mosta, Predrag Terzić, gradonačenik Kraljeva najavio je da će danas biti proglašena vanredna situacija na celoj teritoriji grada.

U Kragujevcu, najvećem gradu u Šumadiji, u toku noći se izlila reka Lepenica, a spasioci su čamcima evakuisali 14 ljudi među kojima i jedno dete.

Voda je u jednom trenutku ušla i u podrum Kliničkog centra u ovom gradu, preneo je portal 021.

U Jagodini je reka Belica dostigla je kritičan nivo i dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima, navodi novingska agencija Beta.

Kod Užica je tokom noći došlo do odrona kamenja kod tunela Šargan, na putu ka Bosni i Hercegovini.

Kako je objavio RTS, tokom akcije raščišćavanja došlo je do dodatnog obrušavanja stena, ali je put sada prohodan.

U Novom Pazaru, gde su se u sredu i četvrtak izlile reke Jošanica i Trnavica, nivo vode je u opadanju, ali je i dalje na snazi odluka o vanrednoj odbrani od poplava.

"Situacija se primirila. Uskoro ćemo početi da čistimo i deo koji sinoć nije završen. Postavljamo džakove sa peskom uz reku Jošanicu. Vodostaj je u opadanju, ali ćemo zbog najavljenih padavina biti i dalje u pripravnosti", rekao je za lokalni Radio Sto plus Ismal Dupljak iz gradskog Odeljenja za vanredne situacije.

U Medveđi na jugu Srbije oštećeni su putevi u svim selima oko tog grada, kao i lokalni putevi.

Problemi sa poplavama zbog izlivanja lokalnih reka zabeleženi su i u drugim mestima na jugu i istoku Srbije, poput Babušnice, Aleksinca i Sokobanje.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poplave i Srbija: Borba sa vodom - vanredna situacija u 35 opština i gradova

Izvor: Radio 021, 16.Jun.2023

U prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda navodi se da će u većem delu Srbije kiša padati do kraja dana, a da bi u subotu padavine trebalo da se smanje.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.