Poplava u školi nije sprala pečurke s plafona

Izvor: Politika, 27.Feb.2010, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplava u školi nije sprala pečurke s plafona

U najstarijoj osmoletki „Kralj Petar Prvi” za vreme kiše lije niz zidove i plavi hodnik. – Đaci trpe smrad buđi i vlage, sapliću se o dotrajao linoleum i uče u katastrofalnim uslovima

Pečurke su nikle na plafonu kabineta za hemiju, o ispucao linoleum odignut od poda učenici se sapliću u svim kabinetima u zdanju Osnovne škole „Kralj Petar Prvi” u Ulici Maršala Birjuzova. Osim u informatičkom u kom gaze po prljavom itisonu sa kog spremačice nisu mogle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da izbrišu mokre fleke preostale posle poplave koja je prekjuče zadesila ovu kuću znanja.

– Došla sam u 7.20 sati na posao kada su mi javili da smo poplavljeni. Šikljalo je sa svih strana. Kišnica je u slapovima lila sa plafona u učionicama na trećem spratu. Razletele su se spremačice. Postavljale kofe, kante, lavore, šta su stigle. Nije bilo dovoljno. Iz ugroženih kabineta za nemački jezik, hemiju i informatiku bujica je prodrla u hodnik. Čitav sat kupili smo vodu krpama. A onda je probila i kroz plafon kabineta za geografiju na drugom spratu. Dok je lilo po zidovima i kapalo u kante deca nisu gubila časove. Slušala su predavače. Bezbedna, ali u katastrofalnim uslovima. To je sramota! Ona znaju da pohađaju najstariju srpsku školu. Elitnu. Ove godine puni 292 godine postojanja i rada. Zaštićena kao spomenik ovdašnje istorije, pedagogije, arhitekture, kulture. Ova škola, oba njena zdanja u ulicama Kralja Petra i Birjuzovoj, godinama je prioritet za kompletnu obnovu. Ali nikako da je dočeka – negoduje Milka Boškov, direktorka osmoletke.

U informatičkom kabinetu širi se smrad buđi i vlage. Obrušavaju se plafoni i zidovi u gotovo svim učionicama i hodnicima oba zdanja. Kugle lustera na trećem spratu profesori su, kažu, poskidali, jer se redovno napune kišnicom pa strahuju da će nekome pasti na glavu.

Najstarija „dama” srpskog prosvetiteljstva, smatra direktorka, može se „pohvaliti” tragičnim uslovima za rad. Napominje da su još gori nego 2008. godine kada je „Politika” obznanila da je dva puta, iz čista mira, ispao prozor u kabinetu biologije, zbog čega su u učionici za srpski jezik i dan-danas zakovani. Kabinet za istoriju, ništa manje, smrdi na fekalije koje se neretko izlivaju.

– Bojim se za bezbednost učenika. Strahujem da će se zdanje zapaliti. Električne instalacije su dotrajale, a ravan krov prokišnjava. Pre nekoliko godina dete koje je pokušalo da uključi svetlo struja je odbacila pet metara. Treba da se zameni predratna vodovodna i kanalizaciona mreža. Već šet godina ne sumnjamo u obećanja, ali više ne možemo da čekamo. Škola je 2007. godine obaveštena da su sredstva, 41 milion dinara, opredeljena za obnavljanje. Prema poslednjem faksu koji smo dobili od Sekretarijata za obrazovanje, rekonstrukcija je trebalo da počne krajem jula lane i da bude završena do kraja avgusta ove godine – ne krije razočaranje Milka Boškov.

Gradski sekretar za obrazovanje Vladimir Todić krajem pretprošle godine najavio je da će kompletno sređivanje oba zdanja biti završeno do septembra. Prošlog februara, za naš list, rekao je da se nada da će radovi početi najkasnije u maju. Ističući da je sanacija osmoletke „Kralj Petar Prvi” urgentna, sada kaže: – Za Sekretarijat za obrazovanje to je škola prvog prioriteta, budući da se već duže vreme čeka njena rekonstrukcija. Planiramo da radovi počnu krajem ove školske godine, a ukoliko postoji mogućnost – i ranije. Pravu dinamiku radova odredićemo u dogovoru sa upravom škole. Ona treba da nam dostavi podatke o tome da li možemo početi obnovu pre kraja školske godine, a da to ne remeti nastavu. Cilj nam je da se najveći deo preuređenja završi u toku raspusta i da svi postojeći problemi budu rešeni.

Ako u najavu ne poveruju škola, đaci, njihovi roditelji i predavači, izgubiće i nadu da će osmoletka zablistati sjajem koji, kao najstarija škola i spomenik kulture, nesporno zavređuje.

M. Simić

[objavljeno: 27/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.