Poplava azilanata

Izvor: Politika, 03.Nov.2011, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poplava azilanata

Ove godine u odnosu na prošlu, pet i po puta više osoba hoće azil u Srbiji, a stižu „na hiljadu načina”, najčešće Koridorom 10 s juga na sever

Problem sve većeg broja tražilaca azila ali i ilegalnih migranata u Srbiji ponovo je dospeo u žižu javnosti nakon hapšenja Abdirašida N. (25), državljanina Avganistana, osumnjičenog za silovanje britanske državljanke, koje se dogodilo u Banji Koviljači. Građani ove banje odavno već upozoravaju nadležne na problem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sve većeg broja stranaca koji zbog popunjenog kapaciteta centra borave po obližnjim parkovima i ulicama. Situacija se od početka ove godine znatno pogoršala, jer pored već standardnih migracija iz Avganistana, Iraka, Pakistana i Irana, migranti dolaze i iz severnoafričkih zemalja, kao posledica dešavanja „Afričkog proleća”. Prema podacima MUP-a Srbije, u toku ove godine, u odnosu na prošlu, pet i po puta više osoba zatražilo je azil.

Međutim, podaci o nelegalnom boravku stranih državljana u rejonu Banje Koviljače razlikuju se u zavisnosti od toga ko ih iznosi. Nadležni iz lozničkog rejona obavestili su javnost da u njihovom kraku van Centra za azil, čiji je kapacitet oko 80 mesta, boravi oko 2.500 stranih državljana. Najnoviji podaci iz MUP-a Srbije, dobijeni terenskim proverama pokazuju da je reč o zapravo 500 osoba.

Radoš Đurović, izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, kaže za „Politiku” da prema podacima ove nevladine organizacije u samom centru boravi 81 tražilac azila, da je van centra oko 200, koji su u postupku. Takođe, kako je objasnio Đurović, u rejonu Banje Koviljače boravi još 450 do 500 osoba, koje su zapravo ilegalni migranti.

– Broj od 2.500 je skup svih migranata koji su od početka godine „prošli” kroz Loznicu – ocenjuje Đurović.

Naš sagovornik smatra da je ovaj događaj silovanja zapravo samo poslužio da produbi razlike, nerazumevanje i ksenofobiju lokalnog stanovništva prema azilantima.

– Činjenica je da do sada nije bilo tražilaca azila u Srbiji,koji su osuđeni za krivična dela. To su osobe koje su pobegle od nasilja i nikako nisu kategorija ljudi u kojoj treba tržiti krivca za akt koji je mogao da učini bilo ko, bez obzira na rasu, veru, jezik, etničku ili nacionalnu pripadnost – kaže Đurović.

U MUP-u Srbije navode da je do sada oko 1.500 stranaca izrazilo nameru da traži azil, dok je u celoj prošloj godini to učinilo njih oko 260. Najviše zapravo ima ilegalnih migranata, koji kada ih policija otkrije traže azil da bi izbegli hapšenje. Kada to urade, policija im izdaje potvrdu sa kojom su dužni da se u roku od 24 sata jave u Centar za azil u Banji Koviljači ili Bogovođi. Ukoliko se jave, moraju u roku od 15 dana da podnesu zahtev, koji se rešava u periodu od 30 do 60 dana. Kada podnesu zahtev dobijaju određenu legitimaciju sa kojom mogu slobodno da se kreću, dok policija ne istraži njihove razloge za traženje azila – kažu u MUP-u Srbije.

Mnogi od njih, kako tvrde u policiji, nikada se ne jave u Centar za azil, dok oni koji podnesu zahtev, napuste našu zemlju i pre donošenja rešenja srpskih vlasti. I jednima i drugima, boravak u Srbiji je predah, koji služi za organizovanje nastavka puta ka EU.

-------------------------------------------------------------------

Hvatamo i presrećemo

O eskalaciji ovog problema svedoči i podatak da je srpska policija u toku ove godine otkrila više od 5.500 stranih državljana u pokušaju da ilegalno pređu preko naše zemlje, što je u uskoj vezi sa povećanim brojem tražilaca azila. Mnogi od njih su iz Avganistana, Pakistana, Palestine, Alžira i Libije. Iz Grčke, preko Makedonije oni ulaze u Srbiju, odakle Koridorom 10 idu na sever ka granici sa Mađarskom ili Koridorom 7 ka Hrvatskoj, odakle idu ka centralnoj Evropi. Prevoze ih u šupljinama autobusa, duplom dnu kamiona ili iza zadnjeg sedišta kombi vozila. U poslednje vreme često ih prevoze u kamionima sa legalnom robom, koja ima sve potrebne papire.

Granična policija „hvata” i presreće koliko može, ali kao i u svakom „lovu” ilegalci se provuku...

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 03.11.2011.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog azilanata deci ne daju da idu u školu

Izvor: Blic, 03.Nov.2011

Osnovci iz Banje Koviljače od ponedeljka, 7. novembra, neće ići u školu jer su njihovi roditelji, posle silovanje Engleskinje, uplašeni zbog 2.500 stranih državljana na ulicama i porasta nasilja, čiji su vinovnici upravo ovi ilegalci. ..Predsednik Saveta Mesne zajednice Miroslav Vukosavljević...

Nastavak na Blic...

U Banji Koviljači u nedelju protest "Ko je sledeći"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2011

BANJA KOVILJAČA -..Protestni skup građana Banje Koviljače, koji će biti održan u nedelju, 6. novembra, biće miran porodični skup sa simboličnom sloganom "Ko je sledeći", poručili su večeras organizatori skupa...Član organizacionog odbora protesta Vladimir Vulović rekao je agenciji Beta da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Banji Koviljači u nedelju protest zbog azilanata

Izvor: Blic, 03.Nov.2011

Protestni skup građana Banje Koviljače, koji će biti održan u nedelju 6. novembra, biće miran porodični skup, sa simboličnom sloganom "Ko je sledeći", poručili su večeras organizatori skupa...Član organizacionog odbora protesta Vladimir Vulović rekao je agenciji Beta da se porukom "Ko je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.