Pomoć volontera i dalje potrebna

Izvor: RTS, 06.Jul.2014, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć volontera i dalje potrebna

Poplavljenim područjima pored finansijske pomoći, potrebni su i dobrovoljci za raznovrsne, uglavnom fizičke poslove. Kako su spremni da zasuču rukave pokazali su i sindikalci. Rasparave o zakonu o radu i položaju radnika u Srbiji, na jedan dan zamenili su akcijom na otvorenom. Obećali su da će ponovo doći.

Obrenovac se i dalje raščišćava. Volonteri iz sindikata radili su u najteže pogođenom naselju Braća Jugović. Kažu da im fizički rad ne pada teško, već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ih pogađa ljudska nesreća.

"Bili smo još na tri lokacije u privatnim kućama gde je stvarno bilo strašno, iznosili smo sve kompletno iz kuće", kaže Marija Gavrić, zaposlena na Beogradskoj berzi.

"Najteže je bilo gledati ljudsku nesreću, što se fizičkog rada tiče - to nije uopšte teško", rekao je Tihomir Jović iz "Erste banke".

Sindikalci - volonteri kažu da planiraju i dalje da pomažu poplavljenom Obrenovcu.

"Mi mislimo još i da krečimo i da farbamo i da pomognemo dalje ovim ljudima da mogu slobodno i bezbedno da se usele u svoje domove i da ne misle da su bankari samo tu da im daju i da prodaju neki kredit, ne - bankari su tu da im pomognu i kao ljudi", kaže Mara Erdelj, predsednica sindikata "Bofos".

Volonteri se prijavljuju svakodnevno, a najviše ih je, kažu meštani, vikendom. Jovan Milivojević, predsednik mesne zajednice rekao je da će i narednih dana Obrenovac posetiti 70 volontera koji će nastaviti raščišćavanje.

Svakodnevno najmanje 25 dobrovoljaca radi na raščišćavanju objekata i skidanju vlažnog maltera sa zidova. Obezbeđene su im zaštitne rukavice, gumene čizme i alat.

Potrebna je i pomoć za unos elektronskih podataka o šteti od poplava. Predsednik opštine Miroslav Čučković podseća da će akcija raščišćavnja potrajati.

"Ovaj posao će u Obrenovcu potrajati, ja apelujem na što veći broj volontera da se prijave. Svakog jutra imamo štab u pola devet u hotelu i mogu da se iz svih krajeva Srbije, ukoliko žele, jave kriznom štabu i da se stave na raspolaganje", podseća Miroslav Čučković.

Velika akcija čišćenja planirana je 13. jula u Obrenovcu. Oko 700 volontera čistiće škole, bazene i vrtiće. Lokalne vlasti pozivaju sve koji mogu da toga dana donesu lopate, metle i zaštitnu opremu.
Pogledaj vesti o: Poplave

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.