Podvrščanima 11.000 evra od Gornje Austrije

Izvor: Vesti-online.com, 03.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvrščanima 11.000 evra od Gornje Austrije

Dejan Mikić, predsednik srpskog kluba Bosiljak iz Velsa, u pratnji predsednika SO Kladovo Dragana Marinovića, uručio je porodicama iz Podvrške kod Kladova čiji su domovi najviše oštećeni tokom septembarskih poplava pomoć u vrednosti od 11.000 evra. Ova sredstva delom je donirala vlada Gornje Austrije, a u akciju su se uključili i članovi srpskih klubova.

Sa meštanima: Dejan Mikić

 

- Najugoženijih 11 porodica dobilo je pokućstvo i aparate >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za domaćinstvo, po svom izboru u vrednosti od po 500 evra, dva domaćinstva aparate vredne po 300 evra, a ostali po 200 evra. Ova akcija rezultat je želje nas koji radimo u Austriji da pomognemo zemljacima u nevolji, ali i naše odlične saradnje sa pokrajinom Gornja Austrija - poručio je Dejan Mikić, predsednik srpskog kluba Bosiljak iz Velsa.

U bujičnim poplavama, koje su 15. septembra za par sati zahvatile selo, poplavljena su domaćinstva između nabujale dve seoske reke.

Damiru Krstiću voda je gotovo do plafona napunila donji sprat kuće i tom prilikom stradalo je kompletno pokućstvo, iz ekonomskog dela dvorišta izgurala je sve poljoprivredne mašine, utopile su se svinje, koze, lovački psi.

- Voda je tako naglo naišla da smo mi, žena, sinovi, otac, majka, samo uspeli da pobegnemo na gornji sprat kuće. Sada se kućimo iz početka i zahvaljujemo našim zemljacima iz Gornje Austrije od kojih smo dobili zamrzivač i električni šporet -kaže Damir, pokazujući dokle je voda dosegla.

 

Danijel se zahvalio

- Voda nam je odnela traktor, automobil, mehanizaciju. Od sredstava koje nam je donirala pokrajina Gornja Austrija kupio sam električni i šporet na drva.

- Zahvaljujem se svima koji su uputili pomoć i nadam se da ovakva nesreća nikada više neće zahvatili ove krajeve - veli Danijel.

Meštani Podvrške sada sređuju prostorije koje su u septembru bile poplavljene. Dobili su sušače za zidove, a iz dvorišta su uklonili granje i mulj koji je voda ostavila za sobom posle desetak sati koliko je trajala poplava.

- Vraćao sam se s posla i samo sam s druge strane obale mogao da posmatram kako mi se kuća puni vodom. U tom trenutku u kući su mi bili supruga sa trogodišnjim sinom i teško pokretni baba i deda. Da im u tom kritičnom trenutku, rizikujući i svoj život, nije pomogao komšija Damir, oni se ne bi spasli - priča Danijel Bogojević.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.