Podela plastenika u Obrežu

Izvor: RTS, 17.Apr.2015, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podela plastenika u Obrežu

U Obrežu kod Varvarina počela je isporuka 149 plastenika za 31 poljoprivredno domaćinstvo pogođeno majskim poplavama. Pomoć je obezbeđena iz predpristupnih fondova Evropske Unije. U Varvarinskoj opštini je prošlog proleća pod vodom bilo 850 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ukupna šteta je iznosila 195 miliona dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Milivoju Ružiću, jednom od najvećih povrtara i proizvođača rasada u Obrežu, Velika Morava poplavila je prošle godine preko dva hektara zemljišta. Povrće je propalo, a uspeo je da spasi jedva trećinu od 100.000 saksija cveća.

"Malo nam je neko nešto dao od rasada, nešto para smo pozajmili, jer sve što smo imali uložili smo prošle godine. Znači od nule smo krenuli. Sad smo se hvala Bogu osvežili. Od 60 plastenika koje sam imao ostalo je 30 čitavih. Snalazim se od tri pravim jedan", kaže Milivoje Ružić, selo Obrež.
U prvoj raspodeli 45 plastenika dobilo je pet najvećih proizvođača.
"Nismo sve uspeli da obnovimo. Malo smo nadoknadili cenom, jer je bula prošle godine veća nego obično, međutim teško se u poljoprivredi može ispraviti tako velika šteta. Dobio sam kao pomoć osam plastenika", kaže Miroslav Ćosić, selo Obrež.
"Meni je reka nanela na zemlju mulj. Ta zemlja ne može da se oporavi za jednu sezonu, mada postoje sredstva koja mogu tu da pomognu.Uzgajam većinom papriku", kaže Živorad Hajduković, selo Obrež.
Nemačka organizacija "Help" je, u okviru programa pomoći Evropske Unije poplavljenim područjima u Srbiji, u Varvarinu obnovila i šest kuća, a osam porodica je dobilo uredjaje i nameštaj za domaćinstva.
"Isporukom ovih plastenika u Varvarinu se praktično završavaju sve aktivnosti", kaže Stanislava Kulidžan, organizacija "Help".
"Ostaje još da ispravimo neke nepravilnosti koje su se desile, da su neka domaćinstva izostavljena, ali to ćemo uraditi iz budžeta opštine Varvarin. Da pomognemo onima koji su iz nekih razloga izostala sa spiska za pomoć", kaže predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković.
Za pomoć Obrežu, najvećem selu u Rasinskom Okrugu sa blizu 4.000 stanovnika, Evropska Unija dala je 154 i po hiljade evra.
rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.