Plodnije njive u Mačvi

Izvor: RTS, 17.Jun.2012, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plodnije njive u Mačvi

U mačvanskom kraju počelo je čišćenje kanala koji će, osim za odvođenje viška vode i zaštitu od poplava, od sada služiti i za navodnjavanje poljoprivrednih površina. U prilagođavanje kanalske mreže Ministarstvo poljoprivrede uložiće 200 miliona dinara.

Pored redovnog održavanja kanalske mreže koja štiti naselja od poplava, ove godine je počelo i čišćenje kanala za navodnjavanje. Poljoprivrednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu da su prethodnih godina imali najviše problema s ljudskim naravima jer ima i onih kojima kanali služe za odlaganje smeća.

"Svakakvog otpada možemo naći po našim kanalima, tako da nam leti, kada su kišne godine, to stvara problem, jer kanali ne mogu da odvuku višak vode, a u sušnim godinama koja nam je svaka druga, treća, problem je navodnjavanje, jer nam odnosi prinose", kaže Milan Ivanović, poljoprivrednik iz Tabanovića.

Na području četiri opštine Mačvanskog okruga dužina kanalske mreže je oko 1.500 kilometara. Prethodnih decenija održavana je po redovnom programu i prioritetima. Od planiranih pedeset kilometara za ovu godinu, do sada je očišćena četvrtina.

Da bi se obezbedila dovoljna količina vode za navodnjavanje okolnih njiva, počeli su i radovi na Donjomačvanskom kanalu, Kalovici i Prekoj Bari čija je dužina oko dvadeset kilometara.

Direktor Vodoprivrednog preduzeća "Sava" Dragan Topalović kaže da je čišćenje veliki korak za Mačvu i ovaj deo Srbije:

"Kanalska mreža koja je služila za odvodnjavanje viška vode sa ovog područja, radovima koje sada izvodimo, prilagođavamo za navodnjavanje poljoprivrednih površina. Ove godine je predviđeno da na ovom području, gde gazduje VP "Sava", Ministarstvo poljoprivrede uloži oko 200 miliona dinara za potrebe navodnjavanja."

Da bi prinosi manje zavisili od vremenskih uslova, planirano je da se voda iz reke Save, pomoću crpnih stanica, prebacuje u kanale. Time poljoprivredni proizvođači dobijaju mogućnost da navodnjavaju svoje parcele, kaže direktor Direkcije za poljoprivredu u Šapcu Predrag Srdanović:

"Danak suše, koji je ovde plaćan svakih pet godina, time će konačno biti završen i svake godine mogli bismo da ostvarujemo mnogo veće prinose, možda i preko 15 tona po hektaru, jer je ovo izuzetno plodno zemljište."

Vrednost trenutnih radova je 43 miliona dinara. Sledeće godine, realizacija ovog projekta trebalo bi da bude nastavljena i na drugim delovima kanalske mreže, kako bi se ispunio plan da u narednih pet godina sistemi za navodnjavanje pokriju 11.000 hektara oranica u Mačvi.

-

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.