Plaćeno odsustvo zbog poplava?

Izvor: B92, 26.Maj.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plaćeno odsustvo zbog poplava?

Beograd -- Ministarstvo rada pozvalo je poslodavce da odobre plaćeno odsustvo zaposlenima sa prebivalištem, odnosno boravištem na području ugroženom poplavama.

Ministarstvo je pozvalo poslodavce da to učine uprkos tome što opštim aktom i ugovorom o radu nije predviđeno plaćeno odsustvo za slučaj poplava ili je ovo odsustvo utvrđeno u kraćem trajanju.

U susret bi im trebalo izaći imajući u vidu tešku situaciju u kojoj su se zatekli zaposleni sa područja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugroženog poplavama i njihovu nemogućnost da dođu na posao zbog saniranja štete u poplavljenim domovima, kao i zaposleni koji su izmešteni u kolektivne centre.

"Na ovaj način bi poslodavci dali svoj doprinos zaposlenima i njihovim porodicama koji su pretrpeli velike materijalne gubitke", navodi se u saopštenju Ministarstva za rad.

Ministarstvo poziva i radnike na odgovorno ponašanje prema poslodavcu, naročito one zaposlene u preduzećima koja su takođe pretrpela veliku štetu u poplavama.

KPMG: Donacije oslobođene poreza

Firme u Srbiji koje se odluče da svoje zaposlene ili druge građane ugrožene od poplava pomognu direktnim novčanim donacijama kojima da se oslobode poreza na lični dohodak građana, saopštila je oditorska kompanija KPMG u Srbiji.

KPMG precizira da mogućnost oslobađanja plaćanja poreza na plate po osnovu pomoći zbog uništenja ili oštećenja imovine usled elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih događaja dozvoljava član 9. stav 1, tačka 10 Zakona o porezu na dohodak građana.

"Da bi se ostvarilo ovo oslobađanje trebalo bi pribaviti zapisnik nadležnog organa o nastaloj šteti sa procenom, kao i odgovarajuću odluku privrednog društva o nameni dodeljenih sredstava", izjavio je šef Poreskog i pravnog odeljenja u KPMG, Igor Lončarević.

Pod uslovom da je obezbeđena navedena dokumentacija, ovakve donacije mogu se uputiti svima, kako licima zaposlenim u društvu, tako i svim drugim građanima.

Iz KPMG-a podsećaju da se na ovu vrstu oslobađanja odnose i članovi 2. i 3. Pravilnika o ostvarivanju prava na poreska izuzimanja za primanja po osnovu pomoći zbog uništenja ili oštećenja imovine, organizovane socijalne i humanitarne pomoći, stipendija i kredita učenika i studenata, hranarina sportista amatera i prava na poresko oslobođenje za primanja po osnovu solidarne pomoći za slučaj bolesti.

Uz ovakve uštede moguće je istom količinom sredstava pomoći većem broju građana, konstatuje se u saopštenju kompanije KPMG.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Apel ministarstva: Plaćeno odsustvo zaposlenima u ugroženim mestima

Izvor: BKTV News, 26.Maj.2014

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozvalo je danas poslodavce da odobre plaćeno odsustvo zaposlenima sa prebivalištem, odnosno boravištem na području ugroženom poplavama zbog nemogućnosti dolaska na posao. . Ministarstvo je pozvalo poslodavce da to učine uprkos...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.