Pare Evrope za spas  od       poplava u Banatu

Izvor: Blic, 13.Sep.2009, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pare Evrope za spas od poplava u Banatu

Opština Vršac konkurisala je sa tri projekta ukupne vrednosti 2,8 miliona evra u trećem pozivu Programa prekogranične saradnje Rumunija–Srbija IPA 2007–2013. Ovaj program finansira se iz instrumenata za pretpristupnu pomoć Evropske unije.

Prvi projekat, vredan milion evra, jeste renoviranje i rekonstrukcija zgrade „Konkordija" u kojoj bi trebalo da bude osnovana stalna postavka Gradskog muzeja. Vršački muzej je obeležio 127 godina rada i po fundusu od 280.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predmeta jedan je od najbogatijih u Srbiji. Jednospratnu zgradu „Konkordija" je 1847. godine podiglo Zanatsko akcionarsko društvo kao hotel sa pozorišnom salom. Građena u klasicističkom stilu 1852. godine, postala je školska zgrada, tada novoosnovane Podrealke. Godine 1896. u „Konkordiji" je otvorena za javnost prva izložba vršačkog Muzeja. Muzeju je 1987. godine dodeljena „Konkordija" za ostvarenje stalne postavke, ali „proces je usporen u nedostatku sredstava".

Milion evra košta i osnivanje kriznog menadžmenta za predupređivanje eventualnih poplava na zajedničkim srpsko-rumunskim rekama Tamiš, Karaš, Nera i Rojga. Svake godine, u vreme kada se na Karpatima u Rumuniji topi snežni pokrivač, ove reke poplave na desetine hiljada hektara plodne zemlje. U srpskom delu Banata najkritičnija situacija je na reci Karaš. Vodotok ove reke je nebranjen od granice s Rumunijom do kanala Dunav–Tisa–Dunav. Korito reke je izrazito plitko, a prirodni pad od granice do ušća veći je od 20 metara. Svakog proleća poplavi oko 2.000 hektara oranica, livada i pašnjaka. Domaćinstva u selima Kuštilj, Vojvodinci i Straža nisu direktno ugrožena, ali stanovnici ovih sela bave se isključivo poljoprivredom, tako da su štete za njih svake godine ogromne. U 2006. godini šteta od izlivanja Karaša dostigla je 135 miliona dinara.

Osvetljavanje po tri verska objekta u Vršcu i Deti (Rumunija) je treći kandidovan projekat. Lokalna samouprava u Vršcu naručila je od firmi „Filips" i „Šreder" idejne projekte za osvetljenje tri kapitalna crkvena zdanja, i to Srpske pravoslavne crkve Sveti Nikola, Rimokatoličke crkve Svetog Gerharda i Rumunske pravoslavne crkve.

Ukupno 147 projekata

Ukupan iznos raspoloživih sredstava EU za ovaj poziv iznosi 10,9 miliona evra, a vrednost pojedinačnih donacija kreće se u rasponu od 30.000 do milion evra, u zavisnosti od prirode projekta. Visina donacije ne sme prelaziti 85 odsto od ukupnih vrednosti projekta, ostali troškovi padaju na teret korisnika. Maksimalno vreme za realizaciju, u slučaju većih infrastrukturnih projekata, iznosi 24 meseca. Predloge projekata mogla su da podnose sva pravna, neprofitna lica koja su registrovana na teritoriju koju obuhvata program, a to su Severnobanatski, Srednjobanatski, Južnobanatski, Braničevski i Borski okrug u Srbiji, kao i županije Timiš, Karaš – Severin i Mehedinci u Rumuniji. Stiglo je 147 projekata.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.